pernik

Upečte si bezlepkový perník

Naši blízcí mlsají a mlsají, a my bychom si tak rádi dali ty dobroty s nimi, ale nemůžeme. Přesto máme stále více a více možností, jak si pochutnat na téměř stejných cukrářských výrobcích jako jsou ty s lepkem.

Zkusme třeba perník

Troubu předehřejeme na 170 °C. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme bezlepkovou strouhankou.

Naklepeme dvě vajíčka, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Následně vyšleháme žloutky s cukrem, olejem, medem a čajem. Do toho přisypeme bezlepkovou mouku smíchanou s práškem do perníku. Zamícháme, přisypeme kakao a přidáme podle chuti trošku rumu (pokud chceme) a nakonec sníh z bílků. Můžeme přidat rozinky, oříšky, jak je kdo zvyklí.

Směs vlejeme do pekáče a pečeme na 170 °C asi 25 minut. Jeden ze čtenářů nás ale upozornil, že jemu k úplné dokonalosti bylo potřeba až 65 minut pečení. Takže necháme na vás, vaší troubě a zkušenostech.

Co potřebujeme:

1 prášek do perníku

1 hrneček rostlinného oleje

2 vejce

2 lžíce kakaa

trochu rumu

2 hrnky bezlepkové mouky (Jizera)

1 hrnek cukru krupice

¾ hrnku hotového čaje pro zvláčnění těsta

3 lžíce medu

 

Zdroj: recepty.cz, bezlepek.cz, foto: wikimedia commons, Johan Bryggare

Máte dobrý vyzkoušený recept na perník? Pošlete ho nám na bezlepek@4eg.cz a my ho zveřejníme

Jak na bezlepkové cuketovo-bramborové placky

Cuket je všude dost takže můžete někdy zkusit bezlepkové cuketovo-bramborové placky. Je to rychlá příprava, sotva 20 minut. Po

Jak na bezlepkové cuketovo-bramborové placky