pernik

Upečte si bezlepkový perník

Naši blízcí mlsají a mlsají, a my bychom si tak rádi dali ty dobroty s nimi, ale nemůžeme. Přesto máme stále více a více možností, jak si pochutnat na téměř stejných cukrářských výrobcích jako jsou ty s lepkem.

Zkusme třeba perník

Troubu předehřejeme na 170 °C. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme bezlepkovou strouhankou.

Naklepeme dvě vajíčka, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Následně vyšleháme žloutky s cukrem, olejem, medem a čajem. Do toho přisypeme bezlepkovou mouku smíchanou s práškem do perníku. Zamícháme, přisypeme kakao a přidáme podle chuti trošku rumu (pokud chceme) a nakonec sníh z bílků. Můžeme přidat rozinky, oříšky, jak je kdo zvyklí.

Směs vlejeme do pekáče a pečeme na 170 °C asi 25 minut. Jeden ze čtenářů nás ale upozornil, že jemu k úplné dokonalosti bylo potřeba až 65 minut pečení. Takže necháme na vás, vaší troubě a zkušenostech.

Co potřebujeme:

1 prášek do perníku

1 hrneček rostlinného oleje

2 vejce

2 lžíce kakaa

trochu rumu

2 hrnky bezlepkové mouky (Jizera)

1 hrnek cukru krupice

¾ hrnku hotového čaje pro zvláčnění těsta

3 lžíce medu

 

Zdroj: recepty.cz, bezlepek.cz, foto: wikimedia commons, Johan Bryggare

Máte dobrý vyzkoušený recept na perník? Pošlete ho nám na bezlepek@4eg.cz a my ho zveřejníme

Vyzkoušejme trochu jinou vánočku

Hodně bezlepkářů si nechává vánočky péct, zvláště když v posledních letech jde kvalita přece jen nahoru. Pokud ale chcete vyzko

Vyzkoušejme trochu jinou vánočku
Bezlepkové slané pagáčky

Sladkostí je docela dost... Pro změnu můžeme vyzkoušet upéci něco slaného, například slovenské bezlepkové máslové pagáčky. Příp

Bezlepkové slané pagáčky
Bezlepkové skořicové rolky

Máte rádi sladkou vůni vanilky a skořice? Pak si s námi přichystejte tyto úžasně křehké...

Bezlepkové skořicové rolky
Bezlepkové švestkové knedlíky

Na sezónu švestek se těšíme vlastně celý rok. Hlavně kvůli knedlíkům, protože ty švestkové jsou...

Bezlepkové švestkové knedlíky