pernik

Upečte si bezlepkový perník

Naši blízcí mlsají a mlsají, a my bychom si tak rádi dali ty dobroty s nimi, ale nemůžeme. Přesto máme stále více a více možností, jak si pochutnat na téměř stejných cukrářských výrobcích jako jsou ty s lepkem.

Zkusme třeba perník

Troubu předehřejeme na 170 °C. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme bezlepkovou strouhankou.

Naklepeme dvě vajíčka, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Následně vyšleháme žloutky s cukrem, olejem, medem a čajem. Do toho přisypeme bezlepkovou mouku smíchanou s práškem do perníku. Zamícháme, přisypeme kakao a přidáme podle chuti trošku rumu (pokud chceme) a nakonec sníh z bílků. Můžeme přidat rozinky, oříšky, jak je kdo zvyklí.

Směs vlejeme do pekáče a pečeme na 170 °C asi 25 minut. Jeden ze čtenářů nás ale upozornil, že jemu k úplné dokonalosti bylo potřeba až 65 minut pečení. Takže necháme na vás, vaší troubě a zkušenostech.

Co potřebujeme:

1 prášek do perníku

1 hrneček rostlinného oleje

2 vejce

2 lžíce kakaa

trochu rumu

2 hrnky bezlepkové mouky (Jizera)

1 hrnek cukru krupice

¾ hrnku hotového čaje pro zvláčnění těsta

3 lžíce medu

 

Zdroj: recepty.cz, bezlepek.cz, foto: wikimedia commons, Johan Bryggare

Máte dobrý vyzkoušený recept na perník? Pošlete ho nám na bezlepek@4eg.cz a my ho zveřejníme

Müsli tyčinky

8-12 ks 2 hrnky pohankových vloček 1 hrnek ořechů a semínek (mandle, strouhaný sušený kokos,...

Müsli tyčinky
Tři recepty pro zdraví

Především bychom měli vědět, že imunitní systém tvoří soubor mnoha orgánů, patří sem sliznice střev,...

Tři recepty pro zdraví
Dar moudré Athény aneb sláva olivám

Podle řecké mytologie byl olivovník symbolem bohyně moudrosti. Ta se na Akropoli utkala v souboji s bohem...

Dar moudré Athény aneb sláva olivám