Picture 246

Jaké přílohy k jídlům jsou nejčastější u českých celiatiků?

Jaké přílohy k jídlům používají nejčastěji celiatici v Česku. Na to se mimo jiné zaměřila i studie „Spotřební koš celiatiků a rozdíly ve stravování“  Evy Tripské na zlínské univerzitě.

Na základě dotazů u celiatiků zjišťovala, zda v důsledku dodržování bezlepkové diety u nich dochází k omezení některých potravin, nebo naopak k nějaké výrazné preferenci jednotlivé přílohy.

Nejprve porovnávala používání přirozeně bezlepkových příloh (brambory, rýže) se speciálně bezlepkovými potravinami (knedlíky, těstoviny). Podle výzkumu přirozeně bezlepkové přílohy jedí nemocní v 60 procentech, speciálně bezlepkové pak ve 40 procentech.

Jak se dalo předpokládat, přirozeně bezlepkové přílohy mají převahu a to především zastoupením brambor. Ty jsou jednak nejčastější českou přílohou obecně v české populaci a potom samozřejmě i vzhledem k ceně v porovnání s dražšími speciálně dietními potravinami. Přesto je zastoupení speciálně bezlepkový potravin ve 40 procentech poměrně značné.

Pokud se podíváme na jednotlivé komodity podrobně, nejvíce užívanou přílohou u celiatiků jsou tedy brambory a to ve 44 procentech. Na druhém místě se ale jedí speciélně bezlepkové těstoviny, ve 21 procentech. Hned za těstovinami najdeme na talířích celiatiků knedlíky a to ve 20 procentech.  Bramborové a houskové jsou půl na půl. Rýži si jako přílohu k hlavnímu jídlu zvolí lidé z bezlepkovou dietou v 16 procentech.

Zdroj: E.Tripská, Spotřební koš celiatiků a rozdíly ve stravování, Zlín, Univerzita T.Bati, 2010, foto: wikimedia commons, Mathias Braux – Vlastní dílo

Co to je vlastně ten lepek

Lepek (gluten) obsahují některé obiloviny, především pšenice, ječmen nebo žito. Jak sám název napovídá – latinsky gluten je lep

Co to je vlastně ten lepek
Kozí mléko je in!

Trpíte nesnášenlivostí kravského mléka? Nezoufejte a dejte si to kozí! Někdo tvrdí, že má typické...

Kozí mléko je in!