bezlepky-potraviny1

Při bezlepkové dietě mladým celiatikům chybějí bílkoviny

Pokud čeští celiatici dodržují obvyklou bezlepkovou dietu, mohou jim chybět bílkoviny, získávají ve stravě méně kalorií, ale více tuků. K tomuto závěru došla ve své studii Eva Tripská na zlínské univerzitě, když porovnávala nutriční hodnoty obvyklého jídelníčku dvou mladých celiatiků s běžnou populací.

Prvním byl 15letý student, sportovec. Energetický příjem zprůměrovaný na jeden den v týdnu činil 10666 kJ, což je o 2172 kJ méně než doporučený pro věkovou skupinu chlapců 15-18 let. Rozdíl mezi normální a bezlepkovou stravou je 30 g bílkovin na den. Také podle předpokladů vyšlo, že bezlepková dieta byla u něj tučnější, respektive tučnější bylo bezlepkové pečivo, kvůli bezlepkovým moukám.

20letá studentka měla jinou stravu, jídlo si převážně připravovala především doma a i ona trpěla podobnými energetickým deficitem.

Zda podobné nutriční rozdíli mezi zdravou populací a celitiky vykazují i jiné věkové skupiny, studie neřešila.

Autorka ale obecně doporučuje, aby celiatici navíc spolupracovali s nutričním poradcem, který má zkušenosti s bezlepkovou stravou a mohl tak vypracovat vhodný jídelníček pro tuto dietu tak, aby se dosáhla správné energetické a nutriční vyváženosti.

Zdroj: Zdroj: E.Tripská, Spotřební koš celiatiků a rozdíly ve stravování, Zlín, Univerzita T.Bati, 2010, foto: wikimedia commons

Kam všude nacpou lepek

Jestliže člověk trpí celiakií, nebo mu nebyla nemoc diagnostikována, avšak jeho organizmus nepříliš dobře tráví lepek, potom si

Kam všude nacpou lepek