Zásady přípravy bezlepkového jídla

Většina celiatiků určitě zná odlišnosti v přípravě běžného jídla a toho bezlepkového. Přesto neuškodí podívat se na soubor zásad a rad, které uvádějí experti a porovnat je s těmi, jaké dodržujeme.

1. Prvním a zásadním pravidlem je pochopitelně vyloučit pšeničnou a žitnou mouku a nahradit ji speciální bezlepkovou, nebo kukuřičnou, rýžovou nebo sójovou

2. Bezlepková mouka oproti mouce pšeničné více saje vodu, a proto se doporučuje přidávat vody více. Navíc těsto vyrobené z této mouky drží méně při sobě a hotový výrobek se může drobit, což se dá částečně kompenzovat ořechy, olejem, jogurtem, medem nebo vejci.

3. Kukuřičnou mouku není vhodné kupovat do zásoby ve větším množství, protože je tučná a může žluknout

4. Při pečení moučníků se nevysypává plech sójovou moukou. Během pečení totiž dochází k jejímu připalování a hořkne.

5. Krupice můžeme nahradit kukuřičnou či pohankovou krupicí.

6. Strouhanku je možné koupit speciální bezlepkovou nebo nastrouhat křehké kukuřičné plátky či tvrdé bezlepkové pečivo.

7. Jíšku do polévky lze zcela vynechat, nebo se využívá již hotová bezlepková jíška

8. A samozřejmě je důležité připravovat bezlepkové pokrmy odděleně od jídel určených pro běžnou stravu, kvůli lepkové i nepatrné kontaminaci.

Zdroj: MOŽNÁ, L. Bezlepkářům od A do Z: příručka pro celiaky, dále ČERVENKOVÁ, R., LUKÁŠ, M. Celiakie. Praha: Galén, a Společnost pro bezlepkovou dietu: na www:celiak.cz, vše in Jitka Hábová, Využití potravin pro zvláštní výživu při stravování osob v různých nutričních situacích

Foto: wikimedia commons, Pdeitiker