poppy-651036_1920

Domácí bezlepkové šátečky: Tvarohové nebo makové

Máte-li mlsné jazýčky, zkuste si upéct bezlepkové šátečky, buď tvarohové, nebo makové. Stačí si vybrat. Příprava trochu trvá, ale stojí zato vyzkoušet.

Co budeme potřebovat: 

Na těsto:

200 ml. teplého mléka

1 ks čerstvého droždí

30 g cukru krystal

500 g mouka bezlepková

2 vejce

sůl

1 kávová lžička citrónové kůry

50 g másla

1 vejce na rozetření

 

Maková náplň:

125 g mak mletý

150 ml mléko

podle chuti cukr krystal

1 polévková lžíce povidel

skořice mletá

citronová kůra

Tvarohová náplň:

150 g tvaroh

45 g cukr moučkový

1 ks cukr vanilkový

1 ks žloutek

citronová kůra

Na drobenku:

110 g mouka bezlepková (viz postup)

60 g máslo

100 g cukr moučkový

 

Postup:

Připravíme si suroviny na náplň.

Maková náplň: Mák s mlékem povaříme, až zhoustne, osladíme, přidáme špetku skořice, citronové kůry a povidla. Celé pořádně promícháme a necháme vychladnout.

Tvarohová náplň: Všechny suroviny spolu smícháme a necháme odstát. Pokud tvaroh pustí šťávu, před plněním ji slijeme.

Připravíme si suroviny na těsto a drobenku. Bezlepkové mouky můžete kombinovat. Doporučuje se MIX B (300g), Faria (100g) a směs na mazanec od Labety (100g).

Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do misky si připravíme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru, máslo, vejce a vzešlý kvásek. Uhněteme hladké těsto.

Hotové těsto necháme chvilku odstát a zatím si připravíme drobenku.

Drobenku můžeme udělat z Fariny, ale můžeme zkusit i smíchat Mantlerku a kukuřičnou mouku.

Těsto rozválíme (stačí na cca 4 mm), nakrájíme na čtverce, do každého dáme trochu náplně. Protilehlé cípy spojíme a pokládáme na plech.

Šátečky necháme na plechu odležet alespoň 15 min, pokud se odlepí, znovu slepíme. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme v rozehřáté troubě na programu pečení shora / zdola při 170 st. cca 20-25 minut.

Zdroj: varecha.sk, Ilustrační foto:  Pixabay

Jak na bezlepkový mazanec

Jak je možné upéct bezlepkového velikonočního beránka, jsme už napsali. Ale k svátkům jara patří v Čechách a na Moravě také neo

Jak na bezlepkový mazanec
Polévka koko-kari ramen

Ramen je teď hit! A my ho umíme v bezlepkové variantě, je skvělý a vy...

Polévka koko-kari ramen
Limetkový cheesecake

Kdo si dá „číský dort“ neboli chese-kake? Tento zákusek je legendou českého gatrokutilství, ale my...

Limetkový cheesecake
Broskvový bezlepkový koláč

Ještě je na trhu plno zralých broskví, takže je můžeme použít, povařit a upéci si broskvový bezlepkový koláč. Recept je odměře

Broskvový bezlepkový koláč