jahody

Jahodový bezlepkový dort

Sice už není sezóna jahod, ale i na podzimní podvečer se hodí dobrý lehký dort. A jahody si můžeme obstarat i někde teď čerstvé, určitě ale mražené nebo v kompotu. Případně můžeme použít i jiné ovoce. Takže proč ho nezkusit.

Co budeme potřebovat

130 g mouka bezlepková Schar MIX C

1 bal.prášek do pečiva

1/2 čajová lžička guma guarová

130 g cukr krystalový

4 ks vejce

130 ml olej

50 – 80 g čokoláda na vaření

jahody

cukr

želé dortové

jahodový džem

 Postup

Vejce našleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a guarovou gumou. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme při 180 C cca 25 minut.

Korpus necháme vychladnout. Poté ho překrojíme na dvě části.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a potřeme s ní spodní polovinu korpusu.

Na čokoládu položíme druhou část korpusu a lehce přitlačíme.

Vrch dortu potřeme jahodovým džemem. Jahody očistíme, nakrájíme a posypeme cukrem – necháme stát 30 min, aby pustily šťávu. Pak je necháme dobře okapat (šťávu můžeme použít při přípravě želatiny) a naskládáme na korpus.

Želé připravíme podle návodu a nalijeme na jahody. Necháme ztuhnout a podáváme.

Zdroj: varecha.sk, Foto: wikimedia commons, Ken Hammond,

Hovězí roláda plněná slaninou

Pro 5 osob: 1 hovězí roláda plněná slaninou 3 lžíce rostlinného oleje voda na podlévání...

Hovězí roláda plněná slaninou
Jak na bezlepkový knedlík

Tradiční česká potravina – knedlík. V minulosti si ho celiatici mohli sotva kdy dopřát. Dnes je na trhu k dostání několik hotov

Jak na bezlepkový knedlík