Avena-sativa

Australané přišli na to, co vyvolává toxicitu ovsa

Zatímco o nebezpečnosti pšenice, žita a ječmene pro celiatiky není sporu, další obilovina – oves, i když je také pro nemocné zakázaná, vyvolává mezi vědci stále mnoho nejasností. Australští vědci nyní identifikovali klíčové části struktury ovsa, které spouštějí imunitní reakci u některých lidí nemocných celiakií.

Své výzkumy zveřejnili tento měsíc v odborném časopise Journal of Autoimmunity.

Výzkumníci z Walter a Eliza Hall Institutu a z biotechnologické společnosti ImmusanT studovali problém 10 let. Sledovali 73 lidí nemocných celiakií, u osmi procent z nich konzumace ovsa spouštěla imunitní odpověď.

Podle doktorky Melindy Hardyové byl výzkum první svého druhu, který přinesl komplexní profil imunitní reakce na oves u lidí s celiakií. „Tím, že jsme studovali lidi s celiakií, kteří jedli oves, jsme byli schopni vytvořit podrobný profil výsledné imunitní odpovědi v jejich krevním řečišti. Naše studie  identifikovala části ovesného glutelinu, aveninu, které způsobují imunitní reakci u lidí nemocných celiakií,“ řekla Hardyová.

I když se jedná jen o část skládačky kolem této nemoci, zjištění mohou vést k lepším testům na ovesnou toxicitu a mohou ovlivnit pokračující snahy o léčbu celiakie.

Zdroj: medicalxpress.com/ Journal of Autoimmunity, foto: wikimedia commons, Andreas Trepte