Dnes nenabízíme recept na moučný výrobek, ale na přirozeně bezlepkovou přípravu obědu nebo večeře. Je to poměrně jednoduché, dobré a rychlé provensálské jídlo.
Co budeme potřebovat:
4 větší cukety
100 ml smetany na vaření
100 g nastrouhaného sýru gruyére nebo tvrdý strouhaný italský sýr jako parmezán
sůl
4 lžíce olivového oleje
pepř
lžička sušené šalvěje
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
Postup:
Cukety omyjeme, odřízneme konce, které ale nepoužijeme, a cukety nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme olej, rozehřejeme, vložíme nakrájené cukety, přikryjeme skleněnou poklicí a dusíme na mírném ohni za občasného míchání asi 20 minut, až budou cukety měkké.
Poté je vyndáme na cedník a jemně vymačkáme a necháme asi 30 minut odkapat.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
Poté vložíme cukety do zapékací mísy, přidáme smetanu, polovinu nastrouhaného sýra. Gruyére má skutečně výbornou chuť, ale je dražší a většinou ho mají jen specializované obchody. Poslouží nám ale i běžný strouhaný parmezán. Dále přidáme muškátový oříšek, není však podmínkou, dále šalvěj, sůl a pepř. Promícháme a navrch posypeme zbytkem sýra. Do trouby dáme na 15-20 minut, kdy jídlo zlátne. Hned můžeme podávat
Zdroj: Škola provensálské kuchyně, foto: wikimedia commons, Karelj