Cukety1

Zapečené provensálské cukety

Dnes nenabízíme recept na moučný výrobek, ale na přirozeně bezlepkovou přípravu obědu nebo večeře. Je to poměrně jednoduché, dobré a rychlé provensálské jídlo.

Co budeme potřebovat:

4 větší cukety

100 ml smetany na vaření

100 g nastrouhaného sýru gruyére nebo tvrdý strouhaný italský sýr jako parmezán

sůl

4 lžíce olivového oleje

pepř

lžička sušené šalvěje

½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

 Postup:

Cukety omyjeme, odřízneme konce, které ale nepoužijeme, a cukety nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme olej, rozehřejeme, vložíme nakrájené cukety, přikryjeme skleněnou poklicí a dusíme na mírném ohni za občasného míchání asi 20 minut, až budou cukety měkké.

Poté je vyndáme na cedník a jemně vymačkáme a necháme asi 30 minut odkapat.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Poté vložíme cukety do zapékací mísy, přidáme smetanu, polovinu nastrouhaného sýra. Gruyére má skutečně výbornou chuť, ale je dražší a většinou ho mají jen specializované obchody. Poslouží nám ale i běžný strouhaný parmezán. Dále přidáme muškátový oříšek, není však podmínkou, dále šalvěj, sůl a pepř. Promícháme a navrch posypeme zbytkem sýra. Do trouby dáme  na 15-20 minut, kdy jídlo zlátne. Hned můžeme podávat

Zdroj: Škola provensálské kuchyně, foto: wikimedia commons, Karelj

Tvarohová štóla

Pokud chcete ochutnat pravou štólu, musíte se vypravit do Drážďan. Začala se zde péct koncem...

Tvarohová štóla
Vietnamská kuřecí polévka Pho Ga

Kuřecí polévka Pho je jednoduchý a sytý asijský pokrm, který v zimních měsících zahřeje a podpoří...

Vietnamská kuřecí polévka Pho Ga