Cukety1

Zapečené provensálské cukety

Dnes nenabízíme recept na moučný výrobek, ale na přirozeně bezlepkovou přípravu obědu nebo večeře. Je to poměrně jednoduché, dobré a rychlé provensálské jídlo.

Co budeme potřebovat:

4 větší cukety

100 ml smetany na vaření

100 g nastrouhaného sýru gruyére nebo tvrdý strouhaný italský sýr jako parmezán

sůl

4 lžíce olivového oleje

pepř

lžička sušené šalvěje

½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

 Postup:

Cukety omyjeme, odřízneme konce, které ale nepoužijeme, a cukety nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme olej, rozehřejeme, vložíme nakrájené cukety, přikryjeme skleněnou poklicí a dusíme na mírném ohni za občasného míchání asi 20 minut, až budou cukety měkké.

Poté je vyndáme na cedník a jemně vymačkáme a necháme asi 30 minut odkapat.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Poté vložíme cukety do zapékací mísy, přidáme smetanu, polovinu nastrouhaného sýra. Gruyére má skutečně výbornou chuť, ale je dražší a většinou ho mají jen specializované obchody. Poslouží nám ale i běžný strouhaný parmezán. Dále přidáme muškátový oříšek, není však podmínkou, dále šalvěj, sůl a pepř. Promícháme a navrch posypeme zbytkem sýra. Do trouby dáme  na 15-20 minut, kdy jídlo zlátne. Hned můžeme podávat

Zdroj: Škola provensálské kuchyně, foto: wikimedia commons, Karelj

Jak na bezlepkové křehké slané tyčinky

Jen tak na zub se hodí třeba slané tyčinky. Příprava těch bezlepkových není moc náročná a se vším zabere sotva hodinku.

Jak na bezlepkové křehké slané tyčinky
Jahodové knedlíky z kynutého těsta

Jahodová sezona rozhodně nekončí v polovině července! Díky novým odrůdám stáleplodících jahodníků si toto oblíbené...

Jahodové knedlíky z kynutého těsta