meddd

Jak na bezlepkový medovník

Pokud se zajdeme zahřát do kavárny ve městě nebo na horách sundáme lyže a objednáme si kávu, nezřídka nás lákají i na medovník. Bohužel v drtivé většině s lepkem. Často se nám sbíhají sliny, ale bohužel. Připravit tradiční medovník je poměrně náročné a nejinak je tomu s jeho bezlepkovou variantou. Vyzkoušeli jsme jednu z Receptů bez lepku a stojí zato. Jak slibuje autorka, je hodně sladký, hodně sytý a hodně dobrý.

Co budeme potřebovat:

500 g mouky 1/2 samokypřící Doves Farm 1/2 Schär

70 g másla

130 g cukru

60 ml vody

130 medu

1/2 lžičky kypřícího prášku

Špetka perníkového koření

2 vejce

Karamelové Salko (na krém)

1 máslo (na krém)

Postup 

Cukr nasypeme do hrnce a lehce zkaramelizujeme. Opatrně s teplotou, abychom karamel nespálili. Do hotového karamelu nalijeme vodu a rozvaříme. Při nalévání dávejte pozor, karamel je horký a prská. Přidáme med, máslo a podle potřeby ještě přihřejeme, aby se vše spojilo. Necháme vychladnout. Přidáme mouku, kypřící prášek, vejce a perníkové koření a vše promícháme. Těsto necháme chvíli odležet a připravíme si 5 kol z pečícího papíru.

Těsto rozdělíme na 5 dílů a dáme kousíček bokem na posypání. Placky rozválíme přímo na pečícím papíru. Dáváme postupně do trouby. Pečeme na 200 stupňů asi 7 minut. Poslední kousek (šestý), který později rozdrobíme, upečeme v libovolném tvaru. Placky opatrně sundaváme z plechu a necháme vychladnout.

Připravíme si krém. Vyšleháme jedno celé máslo s karmelovým Salkem (můžeme krém trochu odlehčit přimícháním několika lžic hotového pudingu). Všechny vrstvy spojíme, horní také namažeme krémem a posypeme rozdrobenou poslední plackou. Dort zabalíme do fólie a uložíme na chladné místo proležet. Podle autorky na 2-3 dny. Do té doby musí naše chuťové pohárky vydržet. Po uležení ho udržujte v lednici při teplotě 1-5 stupňů a zabalený ve folii, jinak vysychá.

Recept je na velkou dortovou formu. Pro menší formu použijte poloviční množství.

Zdroj: www.receptybezlepku.cz, ilustrační foto: FB

 

Bezlepková kulajda. Je to jednoduché

Sice letos houby skoro nerostly, ale třeba máte někde sušené nebo se dají případně použít i žampiony. Můžete vyzkoušet kulajdu

Bezlepková kulajda. Je to jednoduché
Italská pohanka: Rychlé a zdravé jídlo

To, že pohanka není častějším jídlem v současné české kuchyni, je velká škoda, ještě větší, že není moc rozšířená ani na jídeln

Italská pohanka: Rychlé a zdravé jídlo