knedl

Bezlepkové bramborové knedlíky

Samozřejmě se dají už dlouho i u nás koupit v obchodě bezlepkové bramborové knedlíky. Tak proč se namáhat…. Občas ale možná přijde chuť i na ty domácí a je to poměrně jednoduché.

Co budeme potřebovat

800 g brambor, nejlépe moučné odrůdy

300 g bezlepkové mouky (Promix, nebo podle zkušenosti)

2 vejce

sůl

100 g solamyl

Postup

Brambory uvaříme ve slupce asi 30 minut, dokud nejsou měkké, ještě za tepla je oloupeme. Pokud jsou sice uvařené, ale stále poměrně pevné (záleží právě na odrůdě), ještě nastrouháme nebo prolisujeme. Vysypeme polovinu mouky na vál, přidáme měkké brambory a rozmačkáme.  Dále dáme vajíčka, solamyl, posolíme, pomícháme a dosypeme zbylou mouku. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dvě části a vyválíme dvě knedlíkové šišky.

Dáme vařit vodu do hrnce, osolíme, a vhodíme obě šišky. Vaříme asi 20 minut. Potom opatrně vytáhneme a můžeme rozkrájet na knedlíky.

Ilustrační foto: wikimedia commons, Dezidor

Tvarohový koláč k Svátku sousedů

Víte, že na dnešek připadá Svátek sousedů? Ne? Tak zkuste připravit náš rychlý tvarohový dort,...

Tvarohový koláč k Svátku sousedů
Staročeský trdelník

V předvánočním čase se na náměstích velkých i malých měst rozsvítily nazdobené stromy, otevřely se stánky...

Staročeský trdelník
Dar moudré Athény aneb sláva olivám

Podle řecké mytologie byl olivovník symbolem bohyně moudrosti. Ta se na Akropoli utkala v souboji s bohem...

Dar moudré Athény aneb sláva olivám