vod

I některé giny, whisky a vodky jsou bezlepkové

I lidé nemocní celiakií možná v životě někdy zatouží připít si skleničkou whisky nebo vodky. Drtivá většina ale tohoto tvrdého alkoholu je destilována z obilí a to včetně vodky, původně vyráběné z brambor. Avšak na trhu, bohužel ne zpravidla v Česku, jsou k dostání i gin, whisky a vodka pálená z bezlepkových surovin.

Bezlepkový gin

Například světoznámá americká palírna Cold River vyrábí svůj Cold River Gin z brambor. Používá recept, který „sahá až do dávných dob britské ginu,“ a obsahuje vlastní „tajnou směs sedmi tradičních rostlin“, které jsou v destilátu louhovány a vytvářejí tak charakteristickou chuť.

Bezlepková whisky

Queen Jennie Whiskey od Old Sugar Distillery je vyrobena výhradně z bezlepkové obiloviny sorghumu, neboli čiroku dvoubarevného. Webová stránka společnosti tvrdí, že Queen Jennie Whiskey je „méně kyselá než bourbon a méně ostrá než žitná whisky.“

Bezlepkové vodky

Corn Vodka—Deep Eddy, Nikolai, Rain, Tito’s, UV, Potato Vodka—Boyd & Blair, Cirrus, Chase, Chopin, Cold River Vodka, Cracovia, Grand Teton, Karlsson’s, Luksusowa, Monopolowa, Schramm Organic, Zodiac

Na českém trhu jsou občas k dostání vodky destilované z brambor, ale musí se bohužel hledat.

Zdroj: celiac.com, foto: běžná vodka na českém trhu je destilovaná z obilí