maz

Jak na bezlepkový mazanec

Jak je možné upéct bezlepkového velikonočního beránka, jsme už napsali. Ale k svátkům jara patří v Čechách a na Moravě také neodmyslitelně mazanec. Bezlepkových receptů je celá řada a opět to není nic těžkého.  Času je dost, tak proč to nezkusit?

Co budeme potřebovat:

500 g bezlepkové mouky  Jizerky, ale můžeme zkusit i jiné druhy

150 g moučkového cukru

120 g másla

2 vejce

300 g tučného tvarohu

rozinky

citronová šťáva z 1 citronu

1 bezlepkový prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

mandle

Postup:

Do velké mísy nebo mixéru dáme postupně mouku, cukr, jedno vejce, máslo, tvaroh, rozinky, citronovou šťávu a prášek do pečiva. Rozhněteme a vytvoříme těsto. Necháme chvíli odstát. Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Na plech rozprostřeme pečící papír. Z těsta vytvoříme bochánek, potřeme druhým vajíčkem a posázíme mandle. Na vrcholu uděláme nožem křížek. Pečeme cca 45-55 minut, až je mazanec krásně zlatohnědý. Než budeme servírovat můžeme pocukrovat.

ilustrační foto: wikimedia commons, chmee2

 

Tvarohová štóla

Pokud chcete ochutnat pravou štólu, musíte se vypravit do Drážďan. Začala se zde péct koncem...

Tvarohová štóla
Broskvový bezlepkový koláč

Ještě je na trhu plno zralých broskví, takže je můžeme použít, povařit a upéci si broskvový bezlepkový koláč. Recept je odměře

Broskvový bezlepkový koláč
Tip na rychlou bezlepkovou svačinu pro školáka

S bezlepkovým stravování v zaměstnání je většinou trochu potíž, natož pak, když musíme zajistit stravování pro školáka. Někdy u

Tip na rychlou bezlepkovou svačinu pro školáka