maz

Jak na bezlepkový mazanec

Jak je možné upéct bezlepkového velikonočního beránka, jsme už napsali. Ale k svátkům jara patří v Čechách a na Moravě také neodmyslitelně mazanec. Bezlepkových receptů je celá řada a opět to není nic těžkého.  Času je dost, tak proč to nezkusit?

Co budeme potřebovat:

500 g bezlepkové mouky  Jizerky, ale můžeme zkusit i jiné druhy

150 g moučkového cukru

120 g másla

2 vejce

300 g tučného tvarohu

rozinky

citronová šťáva z 1 citronu

1 bezlepkový prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

mandle

Postup:

Do velké mísy nebo mixéru dáme postupně mouku, cukr, jedno vejce, máslo, tvaroh, rozinky, citronovou šťávu a prášek do pečiva. Rozhněteme a vytvoříme těsto. Necháme chvíli odstát. Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Na plech rozprostřeme pečící papír. Z těsta vytvoříme bochánek, potřeme druhým vajíčkem a posázíme mandle. Na vrcholu uděláme nožem křížek. Pečeme cca 45-55 minut, až je mazanec krásně zlatohnědý. Než budeme servírovat můžeme pocukrovat.

ilustrační foto: wikimedia commons, chmee2

 

Jak na bezlepkový knedlík

Tradiční česká potravina – knedlík. V minulosti si ho celiatici mohli sotva kdy dopřát. Dnes je na trhu k dostání několik hotov

Jak na bezlepkový knedlík
Ostružinový bezlepkový koláč

Léto pomalu končí, ale ostružiny ještě v lese a mezích najdeme, pokud ne, tak určitě budou někde v obchodě. Tak proč si nedat o

Ostružinový bezlepkový koláč