Upečte si svého bezlepkového velikonočního beránka

Velikonoce jsou pomalu za dveřmi. Sice je pár pekáren, kde si můžete objednat bezlepkového velikonočního beránka, ale proč to nezkusit také sami. Není to až tak složité.

Co budeme potřebovat:

formu na beránka

20 dkg cukru

35 dkg bezlepkové mouky Jizera, ale mohou být i jiné

15 dkg másla

1 vanilkový cukr

4 vejce

1 sklenice mléka

1 bezlepkový prášek do pečiva

1 lžička citronové kůry

čokoládová poleva (nemusí být)

 

Postup:

Předehřejeme troubu na 190 stupňů.

Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme sníh. V misce utřeme spolu cukr, máslo a žloutky. Poté přidáme zbývající suroviny: mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, sníh a citronovou kůru. Vytvoříme těsto a zlehka promícháme.

Formu vytřeme trochou másla a mírně posypeme bezlepkovou moukou. Vyplníme formu těstem. Beránka pečeme asi tři čtvrtě hodiny až má zlatavou barvu. Poté ho z formy pomalu vyklopíme a necháme vychladnout. Podle potřeby ho můžeme polít čokoládovou polevou, případně ozdobíme a zase necháme vychladnout.

Ilustrační foto: wikimedia commons, chmee2

Rýžové (palcové) sušenky

Když budou ty Vánoce… Všude na vás kouká cukroví a člověk by si i dal,...

Rýžové (palcové) sušenky
Znáte corndogy?

Tahle party laskomina pro celiaky je zábavná a málokde se s ní setkáte. Takže nezbývá,...

Znáte corndogy?
Tvarohová štóla

Pokud chcete ochutnat pravou štólu, musíte se vypravit do Drážďan. Začala se zde péct koncem...

Tvarohová štóla