bat

Batáty, zdravá příloha pro zpestření bezlepkového jídelníčku

Celiatici se, i přes rozšiřující sortiment speciálních potravin, mohou občas dostat do situace, že se jich jídelníček stává stereotypním. Přitom kolem nás je dostatek přirozeně bezlepkových surovin, které mohou náš stůl sem tam zpestřit.  

Například i v běžných obchodech je k dostání povijnice batátová, někdy také povijnice jedlá, známá zjednodušeně jako batáty nebo sladké brambory.

A co je důležité, jedná se o skutečně zdravou potravinu.

Batáty obsahují karotenoidy, bohatý zdroj draslíku. Významným poznatkem je, že jejich konzumace působí preventivně proti rakovině, srdečním onemocněním a depresím. Vzhledem k obsahu nerozpustné vlákniny, působí batáty proti zácpě a obezitě. Ve střední velikosti batátu je ukryto přes 2g nerozpustné vlákniny. Polovina vlákniny je tvořena pektinem, podílejícím se na snižování hladiny cholesterolu. Nesmíme opomenout ani vitamíny B6 a vitamin C, obsažené v plodině.

Dají se jíst pečené, smažené či vařené. Z batátů se také kvůli dobré skladovatelnosti vyrábí mouka využívaná ke kypření těsta.  Zpracovávají se také na batátové lupínky.

Červený druh se lépe hodí k vaření a zapékání, žlutá forma pak ke smažení a do těsta k pečení.

Zdroj: bataty.sk, wikimedia, foto: wikimedia commons, Jérôme SAUTRET