recept

Bezlepkový čokoládový koláč od Zdeňka Pohlreicha

Blíží se víkend, pohoda, odpočinek…a kdo by si nedal k nedělní kávě vynikající čokoládový koláč. Bezlepkový recept na takou dobrotu nabízí jeho autor, známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Sliny se sbíhají,…tak se pusťte do přípravy.

Co budeme potřebovat:

200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
2 lžíce kakaového prášku
250 g másla
200 g cukru
6 vajec
malinová omáčka na ozdobení
moučkový cukr na posypání

na krém chantilly:

1 vanilkový lusk
smetana ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru

na čokoládové ozdoby:

čokoláda s vysokým obsahem kakaa

Postup:

Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. V jedné míse rozšleháme 6 vajec, v další pak smícháme máslo s cukrem. Obě hmoty spojíme dohromady, přisypeme kakaový prášek a pořádně promícháme. Potom přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vypracujeme těsto.

Formu na dort vyložíme pečicím papírem a strany vymažeme máslem. Přilijeme těsto, troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme 25–30 minut.

Mezitím si připravíme krém: vanilkový lusk rozkrojíme a dřeň vyškrábeme do misky.

Přilijeme smetanu, vyšleháme a přidáme cukr. Hotový krém zatím schováme do lednice.

Teď si připravíme čokoládové ozdoby: do sklenice vložíme cukrářský sáček a nalijeme do něj rozpuštěnou čokoládu, která by neměla být příliš přehřátá. Ideálně pracujeme na studené pracovní desce, aby čokoláda dobře tuhla.

Na pečicí papír lijeme pomocí cukrářského pytlíku čokoládu a tvoříme libovolné tvary. Ozdoby necháme ztuhnout.

Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli zchladit, nakrájíme a nandáme na talíř. Ozdobíme malinovou omáčkou, která nám zbyla z přípravy čokoládové pěny, a smetanou, do které zapíchneme čokoládovou ozdobu a lístek máty. Na závěr koláč posypemecukrem a podáváme.

Autor receptu: Zdeněk Pohlreich, Foto: Archiv/Prima

Vyzkoušejme trochu jinou vánočku

Hodně bezlepkářů si nechává vánočky péct, zvláště když v posledních letech jde kvalita přece jen nahoru. Pokud ale chcete vyzko

Vyzkoušejme trochu jinou vánočku