155824955

Američané zjistili, že více než polovina probiotik obsahovala lepek

Lékaři z Kolumbijské University v USA loni zjistili, že lidé s celiakií často užívající probiotické doplňky vykazují paradoxně více příznaků svého onemocnění než ti, kteří probiotika neužívají. A nyní našli důvod. Většina z nejprodávanějších probiotik na americkém trhu totiž obsahovala lepek.

Lepek se vytváří z glutenínu a gliadinových bílkovin. U zdravých lidí se gliadin běžně tráví v tenkém střevě. Celiatici ho však dokáží zpracovat jen částečně. Vznikající peptidy pak způsobují záněty a poškození sliznice střeva. Právě u probiotických kultur se má za to, že pomohou přeměnit gliadin na peptidy, které nejsou tak škodlivé. Proto mohou být probiotické doplňky pro celiatiky prospěšné. A nemocní Američané toho hojně využívají.

Vědci z Kolumbiské univerzity analyzovali 22 nejprodávanějších probiotik na eshopu amazon.com a u několika amerických maloobchodních řetězců a zjistili, že 12 těchto doplňků obsahovalo lepek, z toho 8 se deklarovalo na etiketách jako bezlepkové.

Lékaři proto nabádají k velké opatrnosti a to nejen v souvislosti s probiotickými doplňky, ale jakýmkoliv potravinovými doplňky.

Zdroj: nytimes.com, probiotik.sk, ilustrační foto: Thinkstock

Mikroflóra a celiakie

Je stále více studií, které dokládají, jak velký má střevní mikroflóra vliv na naše zdraví,...

Mikroflóra a celiakie