Jak na velký bezlepkový jahodový koláč s bílou čokoládou

Jeden recept na jahodový bezlepkový zákusek jsme zveřejňovali nedávno. Sezóna jahod je však v plném proudu, tak se můžeme podívat ještě na jeden, tentokráte od paní Katky Pavlovičové. Bude pro 8-12 labužníků…

Co budeme potřebovat:

6 žloutků

6 bílků

300 g bezlepkové mouky Mehl/Farina

300 g cukru

1 lžička guarové gumy

1,5 dcl oleje

1 dcl mléka

0,5 dcl rumu

1 bezlepkový prášek do pečiva

1polévkové lžíce kakaa

Na polevu:

jahody

300 g bílé kvalitní čokolády

400 g zakysané smetany

200 ml smetany na šlehání

20 g želatiny v prášku

150 ml vody

Postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem na pěnu, pomalu přiléváme mléko (mírně teplé, smíchané s rumem) a olej. Potom přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, guarovou gumou, kakaem a vše pomalu šleháme. Ušleháme sníh ze 6 bílků a vmícháme do těsta. Vše vylijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30 minut.

Mezitím si připravíme polevu. Želatinu dáme nabobtnat do 150 ml vody alespoň na 30 minut. Našleháme si smetanu. V hluboké misce nebo hrnci rozpustíme nad párou čokoládu. Potom rozehřejeme nabobtnalou želatinu (nevaříme) tak, aby byla tekutá, a zašleháme ji šlehačem do teplé čokolády. Nakonec rozšleháme i zakysanou smetanu a promícháme s už nachystanou šlehačkou.

Na upečené těsto položíme omyté a na kousky rozkrájené jahody a polijeme polevou.

Zdroj: varenypeceny.sk, foto: wikimedia commons, Tarun.real

 

Malinové tartaletky

Pokud jste zapomněli na včerejší Den matek, tak můžete vaši maminku potěšit třeba dnes nebo...

Malinové tartaletky
Bezlepkové škvarkové placičky

Jsme možná přeslazeni po Vánocích, tak by mohlo přijít k duhu něco slaného…třeba bezlepkové škvarkové placičky. Jednoduché, ryc

Bezlepkové škvarkové placičky
Chutná dýňová polévka

Co je lepšího, než přirozeně bezlepková strava. Uvařit dobrou polévku se určitě vyplatí. Vyzkoušejte dýňovou.

Chutná dýňová polévka