KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Rakušan čepuje bezlepkové pivo a nikdo si toho prý nevšiml

I když u nás jsou k dostání tři česká bezlepková lahvovaná piva Celia, Celia dark a Bernard-bezlepkový ležák, do čepování se až na pár výjimek nikdo nehrne.

„Piju to pravidelně,  ale upřímně řečeno, nevidím žádný rozdíl mezi tím, co tu čepovali dříve a nyní, “ tvrdí místní štamgast Franz Reifenauer. Ten je pravidelným hostem v restauraci Zum Alfons v hornorakouské vesnici Rutzenham, nedaleko Lince.

Jeho slova jsou balzámem pro uši hostinským Dorotě a Alfonsi Baldingerovým, kteří se jen nedávno rozhodli ve své tradiční rakouské, nikoliv bezlepkové restauraci, vařit a čepovat výhradně bezlepkové pivo.

„Náš přechod na bezlepkové pivo rozhodně nebyl bez rizika, ale vyplatilo se. Žádný z hostů si nestěžuje. Naopak, každý byl příjemně překvapen, když se o tom dozvěděl,“ řekl hospodský deníku Kurier.

„Loni v listopadu jsem narazil na Beer veletrhu v Norimberku na metodu výroby bezlepkového piva, která byla vyvinuta v Americe. Zpočátku jsme byli velmi skeptičtí,“ popisuje Baldinger.  Jen několik měsíců zkušebního provozu však zahnalo všechny pochybnosti. Od konce letošního února pak najel na nepřetržitou výrobu.

Zum Alfons je tak první restaurací ve spolkové zemi Horní Rakousko, která se touto cestou vydala. Baldingerovi nabízejí výhradně bezlepkové pivo a uspěli.

Zdroj: Kurier, ilustrační foto: wikimedia commons, Rude

Ovlivňuje celiakii kouření cigaret?

I vzhledem k tomu, že o celiakii toho pořád věda nezná dost, jak ostatně píšeme i na našem webu Bezlepek.cz, zkoumají lékaři ne

Ovlivňuje celiakii kouření cigaret?