cream-542294_1920

Borůvkový koláč s mascarpone

Protože je stále, a nějaký ten týden ještě bude, sezóna borůvek, přinášíme další recept na borůvkový bezlepkový koláč, který nikdy nezklame. Příprava bude zase poměrně rychlá, jen suroviny musíme tentokráte asi trochu více shánět.

 

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

200 g bezlepkové mouky na pečení podle vaší zkušenosti (např. Mix C Patisserie, je už i z kypřícím práškem)

1 lžička bezlepkového kypřícího prášku (pokud není v mouce)

100 g  másla, které necháme zteplat + něco na vymazání formy

50 g vanilkového cukru

1 vejce

Na polevu:

250 g mascarpone

půlka citronu

1 vejce

50 g vanilkového cukru

kaviár (semínka) z 1 lusku pravé vanilky (ve specializovaných obchodech nebo na e-shopu)

cca 300 g borůvek (mohou být i mražené)

kulatá forma s průměrem 26 cm

 

Postup:

Troubu zapneme na 180 ° C.

Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme vanilkový cukr, vejce a měkké máslo. Vypracujeme těsto. Pokud by se nám zdálo příliš řídké, přidáme ještě trochu mouky.

Formu na pečení vymažeme máslem. Těsto přendáme do formy a rovnoměrně ho rozložíme. Okraje však nehte vyšší, ale tenké, aby byla kam dát poleva.

V misce smícháme mascarpone se šťávou z půlky citronu, přidáme vejce, cukr a kaviár z jedné vanilky. Dobře promícháme. Směs pak rovnoměrně rozetřeme na připravené těsto. Koláč posypeme propranými borůvkami.

Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout a poté až vyndáme z formy. Klidně můžeme ozdobit i šlehačkou.

Zdroj:minibazar.sk, ilustrační foto: Thinkstock

 

Výlet do historie (nejen) bezlepkových párků

Na pultech obchodů dnes najdete desítky různých druhů párků: tradiční frankfurtské nebo vídeňské, jemné, debrecínské, loupací,

Výlet do historie (nejen) bezlepkových párků
Sladký víkend s čokoládovými palačinkami

Venku máme listopadové pošmourno, tak si pojďme nadcházející víkend zpříjemnit alespoň bezlepkovými čokoládovými palačinkami. R

Sladký víkend s čokoládovými palačinkami