cream-542294_1920

Borůvkový koláč s mascarpone

Protože je stále, a nějaký ten týden ještě bude, sezóna borůvek, přinášíme další recept na borůvkový bezlepkový koláč, který nikdy nezklame. Příprava bude zase poměrně rychlá, jen suroviny musíme tentokráte asi trochu více shánět.

 

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

200 g bezlepkové mouky na pečení podle vaší zkušenosti (např. Mix C Patisserie, je už i z kypřícím práškem)

1 lžička bezlepkového kypřícího prášku (pokud není v mouce)

100 g  másla, které necháme zteplat + něco na vymazání formy

50 g vanilkového cukru

1 vejce

Na polevu:

250 g mascarpone

půlka citronu

1 vejce

50 g vanilkového cukru

kaviár (semínka) z 1 lusku pravé vanilky (ve specializovaných obchodech nebo na e-shopu)

cca 300 g borůvek (mohou být i mražené)

kulatá forma s průměrem 26 cm

 

Postup:

Troubu zapneme na 180 ° C.

Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme vanilkový cukr, vejce a měkké máslo. Vypracujeme těsto. Pokud by se nám zdálo příliš řídké, přidáme ještě trochu mouky.

Formu na pečení vymažeme máslem. Těsto přendáme do formy a rovnoměrně ho rozložíme. Okraje však nehte vyšší, ale tenké, aby byla kam dát poleva.

V misce smícháme mascarpone se šťávou z půlky citronu, přidáme vejce, cukr a kaviár z jedné vanilky. Dobře promícháme. Směs pak rovnoměrně rozetřeme na připravené těsto. Koláč posypeme propranými borůvkami.

Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout a poté až vyndáme z formy. Klidně můžeme ozdobit i šlehačkou.

Zdroj:minibazar.sk, ilustrační foto: Thinkstock

 

Bezlepkový borůvkový moučník

Nastal čas borůvek, takže určitě přijde vhod nějaký ten moučník s tímto velmi zdravým ovocem. Recept je na dobrotu pečenou na m

Bezlepkový borůvkový moučník
Meruňková zmrzlina s mátou

Jak si ještě dosyta užít meruňkovou sezonu :-). Meruňková tvarohová zmrzlina Příprava: 15 minut +...

Meruňková zmrzlina s mátou