155824955

Pokrevní příbuzní a manželé celiatiků mají zvýšené riziko autoimunitních onemocnění

Pokrevní příbuzní prvního stupně a manželé pacientů trpící celiakií mají mírně zvýšené riziko vzniku dalších autoimunitních chorob. Kromě genetických faktorů působí i sdílené životní prostředí. Vyplývá to z rozsáhlé skandinávské studie publikované letos v lednu a nyní v červencovém vydání časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Riziko vzniku celiakie u příbuzných prvního stupně je všeobecně známé, avšak málo se ví nebezpečí ostatních autoimunitních poruch.

Švédští a norští vědci provedli kohortní studii, kdy analyzovali riziko vzniku Crohnovy nemoci, cukrovky 1. typu, hypotyreózy (snížená funkce štítné žlázy), hypertyreózy (zvýšená funkce štítné žlázy), lupénky, revmatoidní artritidy, sarkoidózy (multisystémové onemocnění z neznámé příčiny), systémového lupusu erythematodes (autoimunitní víceorgánové postižení), nebo ulcerózní kolitidy (vzácný zánět trávicí trubice) a to u příbuzných prvního stupně a manželů celkem 29.096 pacientů s celiakií. Vědci použili data, včetně provedených biopsií, shromážděných ve Švédsku v letech 1969 až 2008. Do studie tak bylo zahrnuto 84.648 příbuzných prvního stupně a manželů těchto celiatiků a dále skoro půl milionů lidí spojených s kontrolními pacienty.

Pro všechny sledované autoimunitní nemoci byl výskyt mezi příbuznými i mezi manželi celiatiků vyšší než u kontrolní skupiny.

To, že u příbuzných celiatiků byla autoimunitní onemocnění objevena v částečně vyšší míře naznačuje genetickou podmíněnost, avšak spojitost mezi manželi zase směřuje k vlivu životního prostředí. Podle vědců to může odrážet podobný mikrobiom (střevní mikroflora) mezi manželi, kteří jedí stejná jídla.

Každopádně teprve další výzkumy mohou ozřejmit složité vztahy mezi vznikem celé řady autoimunitních onemocnění v rodinách.

Zdroj: www.celiac.com, Clinical Gastroenterology and Hepatology, ilustrační foto: Thinkstock.com