gluten22

Stahují se mračna na rychle rostoucí světových trh bezlepkových potravin?

Jak už jsme i na Bez lepku psali, světový trh bezlepkových potravin zaznamenal v poslední době dramatický nárůst a v příštích deseti letech odborníci očekávali jeho vzrůst na dvojnásobek. V tom existoval mezi analytiky dost značný konsenzus.

Avšak nyní vydal analytický portál  Visiongain podrobnou, ne tak optimistickou prognózu do roku 2025, kde tvrdí, že růst trhu bezlepkových potravin se vyčerpává a už bude postupně zpomalovat, i přes to, že lukrativnost odvětví zůstane.

Podle výzkumu společnosti NPD Group v Kanadě už spotřebitelé začali ztrácet chuť na bezlepkové potraviny. Po téměř pěti letech konzistentního růstu a ztrojnásobení tržeb od roku 2009, zaznamenala kategorie bezlepkových potravin v loňském roce pokles.

Navíc časopis Fortune právě zveřejnil komentář známého investora Vikram Mansharamaniho, která říká, že jsme v bezlepkovou bublině, která je na prasknutí. Podle něj je mohutný rozvoj bezlepkového trhu způsoben marketingem a nesprávným vnímáním spotřebitelů, a to nemůže pokračovat. Poukazuje na to, že téměř 30 procent Američanů se nyní aktivně vyhýbá lepku, nebo jí bezlepkové potraviny. Drtivá většina spotřebitelů bezlepkových potravin, především v Americe, tedy celiakií netrpí a to se musí v dohledné době nějak projevit.

Zdroj: celiac.com, visiongain.com, foto: Thinkstock

Kanada povoluje oves jako bezlepkovou potravinu

Kanadská vláda minulý týden schválila zvlášť produkovaný oves a potraviny z něj vyráběné označovat jako bezlepkové. Tím se Kana

Kanada povoluje oves jako bezlepkovou potravinu