peach-583485_1920

Broskvový bezlepkový koláč

Ještě je na trhu plno zralých broskví, takže je můžeme použít, povařit a upéci si broskvový bezlepkový koláč. Recept je odměřen na kulatou formu o průměru 26 cm.

Co budeme potřebovat

Těsto:

150 g mouka Schar Mix B

1 lžička bezlepkového prášku do pečiva

75 g moučkového cukru

1 ks (sáček) vanilkového cukru

špetka soli

1 vejce

75 g změklého másla

Náplň:

480 g uvařených čerstvých broskví nebo odkapaného kompotu

2 ks zlatý klas

200 g krystalového cukru

500 ml mléka

500 g tvarohu

Na ozdobení:

1 ks dortového červeného želé

250 ml šťávy z kompotu nebo povařených broskví

2 lžíce krystalového cukru

Postup přípravy

V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme vejce a máslo nebo margarín a ručně vypracujeme hladké těsto. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme těsto a vložíme na dno vymazané formy. Při použití dortové formy třetinu těsta přitlačíme na okraje formy – vytvoříme okraj vysoký asi 3 cm. Formu odložíme asi na 20 minut do ledničky.

Zhotovíme si náplň. Kompot nebo povařené broskve necháme okapat na sítku a šťávu si ponecháme. Zlatý klas připravíme podle návodu na obalu, ale s 200 g cukru a 500 ml mléka. Do horkého krému metličkou ihned vmícháme tvaroh a náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto.

Navrch naskládáme broskve nakrájené na plátky. Vše vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 C asi 40 minut.

Následně necháme koláč vychladnout a ozdobíme. Na zdobení si připravíme dortové želé se šťávou z kompotu nebo povařených broskví, a s cukrem naneseme na broskve. Odložíme do lednice a necháme ztuhnout.

Zdroj: varecha.sk, foto: Thinkstock

 

Zapečené provensálské cukety

Dnes nenabízíme recept na moučný výrobek, ale na přirozeně bezlepkovou přípravu obědu nebo večeře. Je to poměrně jednoduché, do

Zapečené provensálské cukety
Bezlepkové skořicové rolky

Máte rádi sladkou vůni vanilky a skořice? Pak si s námi přichystejte tyto úžasně křehké...

Bezlepkové skořicové rolky