peach-583485_1920

Broskvový bezlepkový koláč

Ještě je na trhu plno zralých broskví, takže je můžeme použít, povařit a upéci si broskvový bezlepkový koláč. Recept je odměřen na kulatou formu o průměru 26 cm.

Co budeme potřebovat

Těsto:

150 g mouka Schar Mix B

1 lžička bezlepkového prášku do pečiva

75 g moučkového cukru

1 ks (sáček) vanilkového cukru

špetka soli

1 vejce

75 g změklého másla

Náplň:

480 g uvařených čerstvých broskví nebo odkapaného kompotu

2 ks zlatý klas

200 g krystalového cukru

500 ml mléka

500 g tvarohu

Na ozdobení:

1 ks dortového červeného želé

250 ml šťávy z kompotu nebo povařených broskví

2 lžíce krystalového cukru

Postup přípravy

V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme vejce a máslo nebo margarín a ručně vypracujeme hladké těsto. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme těsto a vložíme na dno vymazané formy. Při použití dortové formy třetinu těsta přitlačíme na okraje formy – vytvoříme okraj vysoký asi 3 cm. Formu odložíme asi na 20 minut do ledničky.

Zhotovíme si náplň. Kompot nebo povařené broskve necháme okapat na sítku a šťávu si ponecháme. Zlatý klas připravíme podle návodu na obalu, ale s 200 g cukru a 500 ml mléka. Do horkého krému metličkou ihned vmícháme tvaroh a náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto.

Navrch naskládáme broskve nakrájené na plátky. Vše vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 C asi 40 minut.

Následně necháme koláč vychladnout a ozdobíme. Na zdobení si připravíme dortové želé se šťávou z kompotu nebo povařených broskví, a s cukrem naneseme na broskve. Odložíme do lednice a necháme ztuhnout.

Zdroj: varecha.sk, foto: Thinkstock

 

Linecké a plněné ořechy

Ke klasickým druhům, které na míse s cukrovím nesmí chybět, patří linecké a ořechy. Vyzkoušejte je...

Linecké a plněné ořechy
Malinový bezlepkový koláč s pudinkem

Pokud si užíváte léta, zajdete třeba do lesa na trochu malin, nebo je máte na zahradě, či si je koupíte, můžete si na sobotu up

Malinový bezlepkový koláč s pudinkem