plic

Celiakie zvyšuje riziko zápalu plic, tvrdí studie

Pacienti s celiakií mají mírně zvýšené riziko vzniku pneumonie, tedy zápalu plic, a to zejména v prvním roce po stanovení diagnózy. Již dříve diskutovanou spojitost potvrzuje studie lékařů z Velké Británie, která však naznačuje, že kliničtí lékaři by měli mít více na paměti případnou vakcinaci u pacientů s autoimunitním onemocněním a obhajuje tak další očkování.

Ministerstvo zdravotnictví ve Spojeném království také doporučuje, aby lidé s celiakií byli očkováni proti pneumokoku.

Studie zjistila, že u celiatiků, kteří nebyli očkováni proti pneumokokům, byla přibližně o 30 procent větší pravděpodobnost vzniku pneumonie, než u neočkovaných lidí, kteří nemají celiakii. Podobný vztah nebyl naopak pozorován u lidí starších 65 let, ani u pacientů s celiakií, kteří byli očkováni. Největší riziko bylo zaznamenáno u celiatiků v prvním roce po zjištění diagnózy a relativně velká míra rizika přetrvávala dalších pět let.

Epidemiolog Joe West na Univerzitě v Nottinghamu, který pomáhal s vedením studie, byl sám vysokým rizikem zápalu plic po stanovení diagnózy překvapen, i když připustil, že nepříliš objasněnou roli hraje míra proočkovanosti obyvatel. Jako vysvětlení vztahu mezi vznikem zápalu plic a celiakií se podle něj jeví nedostatečně fungující slezina u těchto pacientům s autoimunitním onemocnění, což způsobuje náchylnost k plicní infekci.

Zdroj: pharmacypracticenews.com, foto: wikimedia commons, Encephalon~commonswiki

Pohanka. Známá neznámá

Je aktuálním hitem zdravé výživy i tradiční plodinou, na níž si naší předci pochutnávali už...

Pohanka. Známá neznámá