Mají si restaurace účtovat stejné ceny za bezlepková i lepek obsahující jídla?

Mají restaurace povinnost nabízet stejná jídla s lepkem a v bezlepkové variantě za stejné ceny?  To je předmětem několikaleté diskuze a také soudního sporu v USA. Delší a nejednoznačná debata na toto téma probíhá mezi organizacemi amerických celiatiků. A protože se Američané rádi soudí, netrvalo zase tak dlouho, kdy Anna Marie Phillipsová podala koncem minulého roku žalobu na restaurační řetězec PF Chang pro porušení federálních zákonů kvůli diskriminaci.

Po právních tahanicích v Kalifornii ale nedávno federální soud její žalobu předběžně zamítl, když právníci restaurací PF Chang vyzývali k zamítnutí žaloby, aby se zabránilo „negativnímu dopadu na restaurační průmysl jako celek.“  Hájili se také tím, že jejich restaurace poskytují bezlepková jídla za stejnou cenu všem zákazníkům, kteří si je objednají a že vyšší ceny bezlepkových jídel oproti ostatní nabídce odrážejí zvýšené náklady na bezlepkové suroviny. Nejedná se tedy o příplatek na základě statutu bezlepkového zákazníka a nejde tedy o diskriminaci. K tomuto výkladu se zřejmě přiklonil i federální soud. Konečné rozhodnutí a zdůvodnění má padnout ještě v srpnu.

Soudy však před tím v případu vzbudily velkou nevoli, když tvrdily, že zdravotní stav ženy představuje pouze minimální omezení  v jejím stravování. Je tak jasné, že celonárodní debata neutichne a může mít další dohru.

Zdroj: Legal Newsline, celiac.com, foto: Thinkstock