Jak na bezlepkové povidlové buchty

Zase se blíží víkend, ovoce je pořád dost, i švestek, tak proč si nedopřát trochu buchet k pořádnému zakousnutí.

Co budeme potřebovat

130 g mouka PROMIX UNI

120 g mouka MIX C

200 ml vlažného mléka

70 g krystalový cukr

80 g máslo nebo margarín

1 ks vejce

20 g droždí

sůl

máslo na vymazání

máslo na potření

náplň: povidla nebo džem podle chuti

na pomoučení trocha bezlepkové mouky

guma guarová

 

Postup

Máslo, vejce, droždí vyndáme z lednice aspoň půl hodinu před přípravou, aby měly pokojovou teplotu.

Mléko trochu ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme cukr, a mícháme, dokud se nerozpustí, a pak přidáme droždí (půl kostky) a necháme nakynout.

Obě mouky smícháme, prosejeme do misky, přidáme špetku soli, kávovou lžičku guarové gumy, promícháme, přidáme vajíčko, změklé máslo a vlijeme kvásek. Ručním mixérem vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout asi 20 minut.

Pracovní desku posypeme trochou bezlepkové mouky. Těsto vykrájíme a vytvarujeme placky (asi 3 cm průměr půl cm tlusté), které plníme povidly, nebo džemem. Náplň tvoří asi tak půl lžičky, těsto slepíme. Pomáháme si moukou, protože těsto je dost lepkavé. Buchty si pokládáme na desku a když jsou všechny hotové, celé je pomažeme trochou rozteklého másla. Pokládáme na vymazaný plech. Slepení buchet dáváme směrem dolů.

Dáme vše do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme 40 minut.

Zdroj: varecha.sk

Upečte si bezlepkový perník

Naši blízcí mlsají a mlsají, a my bychom si tak rádi dali ty dobroty s nimi, ale nemůžeme. Přesto máme stále více a více možnos

Upečte si bezlepkový perník