bezlepky-potraviny1

Jsou bezlepkové potraviny zdravější než podobné klasické potraviny?

Doslova bezlepková mánie panuje v Austrálii, USA a Kanadě, kdy se odhaduje, že například ve Spojených státech se až 15 procent lidí, aniž trpí celiakií, stravuje bezlepkově. Nejen pro tyto „bezlepkáře“ bude možná překvapením nutriční analýza řady bezlepkových výrobků z letošního května.

Mnoho lidí ve zmíněných zemích se pod vlivem módního trendu domnívá, že bezlepkové potraviny jsou zdravější, než ty klasické, které jsou samozřejmě levnější. Takže si rádi za „kvalitu“ připlatí.

Do studie, která se uskutečnila v Austrálii, bylo zahrnuto více než 3200 bezlepkových výrobků, které jsou běžně k dostání v tamních supermarketech. Byla mezi nimi i řada produktů známá z obchodů po celém světě. Ty se z hlediska nutričního obsahu porovnávaly se svými klasickými ekvivalenty, běžně obsahující gluten.

Analýza srovnávala výrobky v 10 kategoriích: chleba, snídaňové cereálie, těstoviny, cereální tyčinky, koláče, sladké sušenky, zmrzliny, bramborové lupínky, zpracované masné výrobky a cukrovinky.

Zjistilo se, že u celého tohoto množství bezlepkových výrobků, neexistuje žádný relevantní důkaz, že by tyto potraviny (samozřejmě až na nepřítomnost lepku, což je pro nemocné klíčové) na tom byly z hlediska obsahu výživných látek lépe než podobné potraviny, které lepek obsahují. Jedninou vyjímkou bylo, že bezlepkové výrobky měly nižší průměrné hladiny proteinů.

Neznamená to tedy pochopitelně, že by bezlepkové výrobky byly méně zdravé, jen jsou nutričně na tom prakticky podobně.

Zdroj: Researchgate.com, British Journal of Nutrition, celiac,com, ilustrační foto

Budoucnost léčby celiakie

V současnosti je léčba celiakie založena na striktním dodržování bezlepkové diety. Někteří lidé s tím ale mají...

Budoucnost léčby celiakie