cer

Potravinářský gigant General Mills čelí kritice kvůli možné kontaminaci cereálií

Jeden z největších potravinářských producentů na světě, americký General Mills se v minulých týdnech dostal pod kritiku tamních bezlepkářů, že jeho výrobní postupy jsou údajně nebezpečné a nespolehlivé kvůli křížové kontaminaci bezlepkových potravin.

Do věci se vložila i známá organizace Gluten Free Watch Dog, která právě sleduje, zda bezlepkové potraviny jsou skutečně bezlepkové.

Konkrétně jde o několik výrobků General Mills, především Cheerios, které obsahují oves. Ten se v některých zemích, mimo jiné v severní Americe považuje za v podstatě bezlepkový, nesmí být ale kontaminován dalšími obilninami. A to právě bývá problém, který ukazuje na širší souvislosti s bezpečností těchto bezlepkových potravin po celém světě. V celém výrobním procesu, včetně samotné sklizně kombajnem, totiž hrozí, že dojde ke styku ječmene, pšenice nebo žita s ovsem.

Koncern General Mills ve věci nedělá mrtvého brouka, spolupracuje a hledá řešení. Ke křížové kontaminaci s ječmenem mělo dojít u některých subdodavatelů, což ukazuje na nedostatečnou kontrolu.

Experti Gluten Free Watch Dog však koncernu vytýkají i podle nich nespolehlivé testy. General Mills používá testy, které odhalují 10 dílů lepku na milion dílů (10 ppm), tedy hranice například české normy. V některých zemích se přitom bere hranice 20 ppm. Gluten Free Watch Dog ale oponují, že test není zcela spolehlivý a že by měl koncern používat metodu R7001, který je schopná zaznamenat hodnoty lepku na hranici 5 ppm, tedy více pod zdravotními limity a tím by se měla vyloučit chybová odchylka.

Organizace Gluten Free Watch Dog proto v současnosti (1.9.2015) produkt Cheerios od společnosti General Mills bezlepkářům nedoporučuje.

Zdroj: celiac.com, Gluten Free Watch Dog

Restartuje své tělo s detoxem!

Jaro s sebou přináší touho po novém začátku. A restartovat chceme i své tělo. Právě proto...

Restartuje své tělo s detoxem!
Kolik je v Evropě a USA celiatiků?

Současné epidemiologické studie ukazují, že míra výskytu celiakie je stále podceňována. Ale projevuje se lepší testování na vyš

Kolik je v Evropě a USA celiatiků?