EscherichiaColi_NIAID

Objev: Propuknutí celiakie možná souvisí s bakteriemi

Kanadští vědci nedávno přišli se zajímavým objevem, který by do budoucna mohl snížit riziko propuknutí celiakie u pacientů se zvýšenou náchylností k této chorobě.  Jisté skupiny střevních bakterií dokáží zmírnit reakci lidského těla na přítomnost lepku, informovaly v těchto dnech kanadská media.

Že jsou výzkumy zabývající se celiakií pro Kanaďany důležité, svědčí i fakt že v zemi žije 300 tisíc lidí trpících celiakií. Odhadem až 30 procent Kanaďanů má k nemoci genetické predispozice, u 4-5 procent z nich se choroba pak rozvine.

Vědci z McMasterovy univerzity v Hamiltonu zajímalo, jak je možné, že s ohledem na tak velkou část náchylné populace se příznaky projeví jen u malé části z nich a co je tím předurčujícím faktorem. Výzkum přinesl zajímavé výsledky. O tom zda choroba propukne, patrně rozhoduje přítomnost, resp. nepřítomnost jistých bakterií ve střevní mikroflóře.

„Byli jsme přesvědčeni, že tím rozlišujícím faktorem je něco přirozeného uvnitř našeho těla. Střevní bakterie ovlivňují v lidském těle celou řadu procesů a systémů. Na dvojici myší, kde jedna měla ve střevě přítomnou mikroflóru a druhá jí byla zbavena, jsme zjistili, že myš bez bakterií má citlivější reakce na přítomnost lepku“ prohlásila v kanadském rozhlase profesorka Elena Verdu.

Další experimenty ukázaly, že se bude jednat jen o některé ze střevních bakterií, ne o mikroflóru jako celek. Tentokráte do střev dvou myší vpravili vědci odlišné druhy bakterií. Každé z pokusných zvířat opět vykázalo odlišné reakce. V současnosti se univerzita soustředí na konkrétní identifikaci těchto bakterií a popsání jejich role při procesu trávení lepku.

Samotná identifikace faktoru do budoucna podle vědců nejenom pomůže pochopit, jak celiakie v těle propukne, ale může vést ke snížení celkového počtu geneticky náchylných jedinců, u kterých se celiakie v budoucnu opravdu projeví.

Zdroj: Radio Canada International, ilustrační foto: wikimedia commons

Celiakie zasáhla i britskou královskou rodinu

Celiakie se nevyhýbá ani královským rodinám. Trpí jí i 81letá Katharine, vévodkyně z Kentu, manželka britského prince Edwarda.

Celiakie zasáhla i britskou královskou rodinu
Oves opět na pořadu dne

Pšenice, žito, ječmen. Obiloviny pro celiaky jednoznačně zapovězené. Jak je to ale s ovsem? Vědci...

Oves opět na pořadu dne