Kulajda_(2)

Bezlepková kulajda. Je to jednoduché

Sice letos houby skoro nerostly, ale třeba máte někde sušené nebo se dají případně použít i žampiony. Můžete vyzkoušet kulajdu a je to docela jednoduché. Některé klasické recepty nejdou dobře použít s bezlepkovými surovinami, ale tady to půjde.

Co budeme potřebovat:

2 hrsti hub (možné i  sušené nebo i žampiony)

smetana na vaření

bezlepková mouka např. Jizerka na zahuštění

ocet

sůl

kmín

vajíčka

brambory

Postup:

Houby zalijeme vodou (suché namočíme na hodinu). Mezitím si uvaříme trochu brambor. Houby ochutíme octem, přidáme sůl, kmín a vaříme, nebo dusíme do částečného změknutí (u čerstvých hub, jinak dle chuti). Ve smetaně rozmícháme přiměřené množství bezlepkové mouky (podle požadované hustoty) a záklechtku nalijeme, nejlépe přes cedník, abychom minimalizovali hrudky, do základu. Za stálého míchání vše vaříme. Počítejte tak 30 minut. Mezitím vedle uvaříme natvrdo vajíčka a pak přidáme do polévky. Můžeme dále dochutit.

Zdroj: s využitím www.proalergiky.cz, ilustrační foto: wikimedia commons, Chmee2

 

 

Jak na vanilkovou bezlepkovou bábovku

Bábovek není nikdy dost, a proto jeden recept po delší době zase přinášíme. Můžete ho vyzkoušet. Půjde o vanilkovou bábovku a n

Jak na vanilkovou bezlepkovou bábovku
Bezlepkové bramborové knedlíky

Samozřejmě se dají už dlouho i u nás koupit v obchodě bezlepkové bramborové knedlíky. Občas ale možná přijde chuť i na ty domác

Bezlepkové bramborové knedlíky
Jehněčí maso k Velikonocům patří

Křehké jehněčí maso k Velikonocům patří. Když je správně připraveno, tak u svátečního stolu nabízí jedlíkům...

Jehněčí maso k Velikonocům patří