Kulajda_(2)

Bezlepková kulajda. Je to jednoduché

Sice letos houby skoro nerostly, ale třeba máte někde sušené nebo se dají případně použít i žampiony. Můžete vyzkoušet kulajdu a je to docela jednoduché. Některé klasické recepty nejdou dobře použít s bezlepkovými surovinami, ale tady to půjde.

Co budeme potřebovat:

2 hrsti hub (možné i  sušené nebo i žampiony)

smetana na vaření

bezlepková mouka např. Jizerka na zahuštění

ocet

sůl

kmín

vajíčka

brambory

Postup:

Houby zalijeme vodou (suché namočíme na hodinu). Mezitím si uvaříme trochu brambor. Houby ochutíme octem, přidáme sůl, kmín a vaříme, nebo dusíme do částečného změknutí (u čerstvých hub, jinak dle chuti). Ve smetaně rozmícháme přiměřené množství bezlepkové mouky (podle požadované hustoty) a záklechtku nalijeme, nejlépe přes cedník, abychom minimalizovali hrudky, do základu. Za stálého míchání vše vaříme. Počítejte tak 30 minut. Mezitím vedle uvaříme natvrdo vajíčka a pak přidáme do polévky. Můžeme dále dochutit.

Zdroj: s využitím www.proalergiky.cz, ilustrační foto: wikimedia commons, Chmee2

 

 

Vietnamská kuřecí polévka Pho Ga

Kuřecí polévka Pho je jednoduchý a sytý asijský pokrm, který v zimních měsících zahřeje a podpoří...

Vietnamská kuřecí polévka Pho Ga
Vyzkoušejme trochu jinou vánočku

Hodně bezlepkářů si nechává vánočky péct, zvláště když v posledních letech jde kvalita přece jen nahoru. Pokud ale chcete vyzko

Vyzkoušejme trochu jinou vánočku