Doctor examining girl

Životního prostředí a životní styl ovlivňují rozvoj celiakie

Mezi švédskými dětmi ve věku od 2 do 15 let se v poslední době výrazně zvýšil výskyt celiakie. Nedávná dizertační práce na severošvédské univerzitě v Umeå se na to zaměřila a tvrdí, že rozvoj nemoci může být spojený se životním stylem a prostředím. Konkrétně našla práce souvislost mezi rozvojem celiakie a počtem plánovaných císařských řezů, infekcí močových cest v průběhu těhotenství, ročním obdobím porodu a narozením v jižním Švédsku.

Uvádí to článek v Medical News, který z práce cituje, ale nezmiňuje konkrétní čísla.

Například plánované porody císařským řezem nebo opakované záněty močových cest během těhotenství mohou znamenat, že tyto faktory přispívají k rozvoji nepříznivých patogenních mikroorganismů během časného života dítěte. Což by pak mohlo spouštět (u geneticky disponibilních jedinců) rozvoj nemoci, říká doktorandka Fredinah Namatovu z katedry veřejného zdraví a klinické medicíny na univerzitě v Umeå.

Studie rovněž poukazuje na vysoké riziko rozvoje celiakie u dětí narozených v průběhu jara, léta a podzimu, což naznačuje, že roli hrají cyklické environmentálních okolností, jako virové infekce.

Děti narozené v jižním Švédsku měly také vyšší riziko vzniku celiakie než děti ze severu Švédska. To může souviset opět s tím, že právě cyklické virové infekce se šíří nejprve z jižního Švédska na sever země.

Studie také ukázala, že v případě, když matka byla starší 35 let a měla vysoký příjem, bylo riziko vzniku celiakie u jejího dítěte nižší. Oba tyto faktory mohou znamenat, že tyto matky mají jiný způsob života, a ten tak snižuje riziko vzniku nemoci u dítěte.

Zdroj: www.news-medical.net, ilustrační foto:Thinkstock