mikk

Co nechá dětem v punčoše bezlepkový Mikuláš

Mikuláš je tu coby dup. A určitě donese hodným dětem něco dobrého na zub. Samozřejmě nesmí chybět bezlepkový mls. Do punčochy můžete Mikulášovi potají přidat nejen například muffiny (v naše katalogu je najdete zde), ale můžete i něco dobrého upéct. Zvládnete to raz dva a bude to radost. Abyste nemuseli někde hledat, nabízíme Vám hned 5 receptů na mikulášské dobroty, do punčochy i k posezení s dětmi, a třeba i čertem, andělem a Mikulášem.

 

1. Máslové sušenky z kukuřičných lupínků

Toto je velice jednoduchá a nenáročná příprava. Zvládne to každý a rychle.

Co potřebujeme:

120 g rozdrcených kukuřičných lupínků

100 g mouky (PROMIX PK, Jizerka, mix B, farina)

125 g másla

100 g krystalového cukru

1 vejce

1 lžička BL prášku do pečiva

kousky čokolády, čokoládové vločky, rozinky, případně sušené brusinky

Postup:

Ručním šlehačem vyšleháme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku, prášek do pečiva a rozdrcené kukuřičné lupínky. Podle chuti můžeme přidat sušené ovoce, sekané oříšky nebo čokoládové vločky. Z těsta vytvarujeme tenké placky. Pečeme při 175 ° C do zlatohněda, cca 20 minut. Po vychladnutí můžeme polít čokoládovou polevou.

 

2. Bezlepkový mikulášský zákusek

Tohle sice není přímo určeno do punčochy, ale je to zákusek k posezení, třeba právě s Mikulášem. Příprava už nám trochu potrvá, asi hodinu a půl, ale to přece zase není tak moc.

Co budeme potřebovat

Bílé těsto:

4 bílky

150 g krystalového cukru

130 g drcených ořechů

50 g rozinek

45 g mouky Promix Forte

3 lžíce oleje

 

Tmavé těsto:

5 vajec

75 g moučkového cukru

75 g mouky Promix Forte

15 g kakaa

Džem borůvkový nebo jahodový

 

Krém

4 žloutky

100 g krystalového cukru

25 g kakaa

12 g mleté ​​kávy

250 g másla

čokoláda na vaření

Postup:

Bílé těsto: Bílky s cukrem vyšleháme na tuhý sníh, ořechy posekáme nebo rozdrtíme v mixeru, vše osmahneme, přidáme do sněhu s rozinkami, olejem a zlehka přidáváme mouku až je těsto hotové. Plech vymažeme a pomoučníme, vylijeme těsto jen na menší plech a pečeme při teplotě 170 ° C.

Tmavé těsto: Bílky s cukrem vyšleháme na tuhý sníh, postupně přidáme mouku, žloutky a kakao, zlehka promícháme. Na větší plech dáme pečící papír, těsto rozetřeme a upečeme. Z upečeného těsta uděláme dvě poloviny.

Krém: Utřeme žloutky s cukrem, přidáme kakao, mletou kávu a nad párou vaříme hustou kaši. Po vychladnutí přidáme máslo.

Tmavé těsto natřeme džemem, půlkou krému, a přikryjeme bílým těstem. To natřeme zbylým krémem a zakryjeme druhým tmavým těstem. Vršek polijeme čokoládovou polevou a posypeme kousky ořechů.

 

3. Medová mikulášská roláda

Mikulášská roláda s medem nebude tak náročná jako zákusek, ale bude chutnat stejně dobře. Navíc docela dlouho vydrží, pokud ji hned děti nebo vy nesníte.

Co budeme potřebovat

600 g mouky Promix UNI

250 g moučkového cukru

150 g másla

3 vejce

4 polévkové lžíce medu

1/2 polévkové lžíce mleté ​​skořice

1/2 polévkové lžíce sody

1 bal. vanilkového cukru

1 kávová lžička perníkového koření

švestková povidla (velké 600 g balení)

nasekané ořechy, rozinky, sušené ovoce podle chuti

Postup:

Skoro jako pejsek a kočička, všechno postupně promícháme a uhněteme těsto. Aspoň 2 hodiny ho necháme odstát. Potom ho rozdělme na 4 díly, každý díl vyválíme na tloušťku 2 mm. Každý díl potřeme povidly, posypeme nahrubo sekanými ořechy, rozinkami, můžeme dát i lískové ořechy nebo mandle, příp. sušené ovoce podle vlastní chuti.

Rolády pomalu svineme, všechny čtyři dáme na plech, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180 ° C asi 20 minut. Po upečení dáme vychladnout a vložíme každou do mikrotenového sáčku, aby rolády odstály a změkly. Pokud vydržíme s chutí, nakrájíme rolády až na druhý den.

 

4.Něco předvánočního – bezlepková linecká srdíčka

Jemné, chuťově vynikající linecké pečivo. Pokud ho necháme dobře vychladnout na plechu, neláme se a nebude se ani drolit.

Co budeme potřebovat

375 g bezlepkové mouky Promix UNI

250 g másla

125 g moučkového cukru

1 celé vejce

1/2 balení vanilkového cukru

Dobře roztíratelný džem podle libosti

Postup:

Smícháme mouku a moučkový cukr, přidáme vanilkový cukr a vejce a nakonec na kousky pokrájené máslo. Rychle vytvoříme hladké těsto, které odložíme do lednice minimálně na 2 hodiny. Těsto uválíme po částech na tloušťku asi 4 mm, zbytek těsta vždy odložíme do chladu, aby se při pečení nerozteklo. Z vyváleného těsta vykrajujeme srdíčka nebo jiné tvary podle libosti. U poloviny srdíček vykrojíme také jejich střed. Vymažeme a posypeme plech. Pečeme při 170 ° C cca 10 minut. Pozor, srdíčka necháme zcela vychladnout přímo na plechu a až poté je opatrně přendáme na talíř. Každé plné srdíčko pomažeme džemem a přiklopíme vykrojeným srdíčkem.

 

5. Mikulášské medovníčky

Mikulášské medovníčky jsou opravdu dobrota, budeme potřebovat sice více času na přípravu, 2,5 hodiny, ale samotná práce není těžká a můžeme zapojit i umělecký talent.

Co budeme potřebovat

300 g bezlepková mouka (smíchejme 1: 1 Faria a Mix B), ale můžeme použít i jinou mouku na pečení

120 g krystalového cukru

50 g rozpuštěného máslo

2 ks vejce

2 polévkové lžíce dobrého medu

1 kávová lžička soda bikarbona

2 kávová lžička perníkového koření

1 celé vejce na potření

Postup:

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v ledničce nejméně 2-3 hodiny. Pokud nám záleží na dokonalosti, můžeme těsto nechat v lednici 1-2 dny.

Těsto rozválíme na sílu cca 0,7 – 1 cm. Vykrájíme perníčky podle zvoleného tvaru, můžeme, pokud máme, použít vykrajovač v tvaru Mikuláše nebo se sami pokusit Mikuláše vykrojit. Nemusí to samozřejmě být, ale je to působivé. Pečeme na pečícím papíru na 180 stupňů cca 10 minut. Když začnou kraje růžovět, vytáhneme plech ven a ještě horké perníčky rychle potřeme rozšlehaným vajíčkem. Budou krásně lesklé.

 

Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: Bezlepkoverecepty, podle kuchařek DanaDianka, Snov, reštaurace pre celiatikov,sykorkas,foto: wikimedia commons, pazuzu

 

 

Bezlepkové velikonoční sušenky

O letošních Velikonocích nemusíte přibrat ani gram, a přesto si můžete dopřát k čaji nebo...

Bezlepkové velikonoční sušenky
Pohanková kaše

pro 2 osoby: 1 šálek loupané pohanky (100 g) 1,5 šálku mléka špetka soli 1...

Pohanková kaše