vanocka-600x311

Vyzkoušejme trochu jinou vánočku

Hodně bezlepkářů si nechává vánočky péct, zvláště když v posledních letech jde kvalita přece jen nahoru. Pokud ale chcete vyzkoušet i sami něco jiného, máme tu jeden méně tradiční recept.

Co budeme potřebovat

300 g Schär „Mix C, nebo jiné bezlepkové mouky podle zkušenosti

3 ks brambor

125 g polotučného tvarohu

75 g másla

75 g pomletého krystalového cukru

3 ks vejce (2 do těsta, 1 na potření)

35 g mandlí

1 lžíce rumu (originálniho třtinového, bez lepku)

1/2 balíčku vanilkového cukru

35 g rozinek

25 ml mléka

1 BZL prášek do pečiva

1 čajová lžička Psyllium (indická vláknina pro udržení vlhkosti)

citronová kůra

mandlové lupínky

Postup

Všechny suroviny si předem připravíme a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Rozinky opláchneme vodou, zalijeme rumem, necháme odstát. Brambory uvaříme ve slupce. Tvaroh je lepší použít skutečně polotučný, kvůli chuti.

V misce smícháme tvaroh, změklé máslo, cukr, 2 vajíčka, vanilkový cukr, mléko. Můžeme zlehka pomixovat. Nakonec nastrouhanou citrónovou kůru a rozinky s rumem.

Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme 1 lžičku Psyllia a přisypeme k připravené hmotě. Přidáme najemno nastrouhané brambory a vypracujeme těsto. Pokud těsto příliš lepí, přisypeme mouku. Výsledné těsto by nemělo lepit, dobře se s ním pracuje. Nepřisypávejte ale příliš mouky, jinak bude těsto tuhé. Konzistencí by mělo být nelepivé, avšak měkké. Není samozřejmě tak pružné jako klasické těsto s lepkem.

Vyválíme z těsta váleček, který rozdělíme na 5 částí. Každou část rukama vytvarujeme do pramínku a zapleteme vánočku.

Pletení z 5 pramenů je velmi jednoduché. Kvůli křehkosti cesta je lepší zaplétat už přímo na plechu. Postup: uložíme vedle sebe všech 5 pramenů (3 a 2 prameny) a na jednom konci všechny slepíme. Vnější pramen z 3 pramenů přeložíme dovnitř ke 2 pramenům. Nyní z opačné strany, kde jsou nyní 3 prameny, vezmeme vnější pramen a opět přeložíme dovnitř. Takto postupujeme až zapleteme celou vánočku. Na konci prameny opět slepíme.

Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme při 180 ° C 30 min, pak snížíme na 160 ° C a dopékáme 20-30 min.

Po pečení vánočku přikryjte alobalem a utěrkou, aby si zachovala co nejvíce vlhkosti. Ihned po upečení je vánočka vynikající. Pro zachování vlhkosti a kvality ihned po vychladnutí doporučuje autorka alespoň část vánočky zamrazit.

Zdroj: Podle Maria P., http://www.mytaste.sk/, ilustační foto

Pohankový kváskový chléb

Jak na pohankový kváskový chléb. Samotná pekařská příprava nezabere moc času, ale celkově s kynutím počítejte více než 13 hodi

Pohankový kváskový chléb
Italská pohanka: Rychlé a zdravé jídlo

To, že pohanka není častějším jídlem v současné české kuchyni, je velká škoda, ještě větší, že není moc rozšířená ani na jídeln

Italská pohanka: Rychlé a zdravé jídlo