těsto

Jak na moravské bezlepkové koláče

Za dlouhých zimních večerů nebo při sychravém víkendovém odpoledni možná zbude čas na trochu složitější přípravu dobrot. Například na plněné moravské bezlepkové koláče.

Co budeme potřebovat

Na těsto:

350 g bezlepkové směsi Nomix Nominal

60 g cukru

10 g vanilkového cukru

200 ml mléka

45 g másla

15 g droždí

1 vejce

špetka soli

citronová kůra

Na drobenku:

80 g směsi NOMIX

20 g kukuřičné mouky hladké

50 g cukru

50 g másla

Na tvarohovou nádivku:

250 g měkkého tvarohu

60 g cukru

1 vanilkový cukr

1 žloutek

1 rovná polévková lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Droždí rozmícháme v troše vlažného mléka se lžičkou cukru a trochou mouky. Necháme vzejít kvásek. Suché suroviny promícháme, přidáme vlažné mléko, rozehřáté máslo, rozšlehané vejce a kvásek. Vytvoříme vláčné těsto.

Hněteme cca 8 minut, a teprve poté, co mouky ve směsi pomalu nabobtnají, konzistenci upravujeme přidáním trocha mléka nebo mouky. Necháme jen několik minut odpočinout a hned zase zpracováváme. Pracujeme pomaštěnými dlaněmi na pomaštěné podložce.

Těsto rozdělíme na malé kousky, podle velikosti koláčků, roztlačíme na placičky.

Vytvoříme si drobenku a nádivku.

Placičky naplníme nádivkou a dobře uzavřeme. Kuličku položíme na pomaštěný plech nebo pečící papír švem dolů a stlačíme. Po nakynutí mašlujeme rozšlehaným vejcem a do středu zatlačíme větší kousky drobenky. Nebo do středu koláčku můžeme dát trochu povidel a ty pak posypat drobenkou. Pečeme při vyšší teplotě 200–220 °C cca 6 min.

Zdroj: Podle Sylvy Kurečkové, Život s dietou, ilustrační foto: Pixabay

 

Dar moudré Athény aneb sláva olivám

Podle řecké mytologie byl olivovník symbolem bohyně moudrosti. Ta se na Akropoli utkala v souboji s bohem...

Dar moudré Athény aneb sláva olivám
Tři recepty pro zdraví

Především bychom měli vědět, že imunitní systém tvoří soubor mnoha orgánů, patří sem sliznice střev,...

Tři recepty pro zdraví