obchod

Studie: Zpracovávaná jídla stojí asi za nárůstem imunitních chorob

Nová studie izraelských a německých vědců ukázala, že zřejmě existuje souvislost mezi větším podílem zpracovaných a konzervovaných potravin v našich jídelníčcích a nárůstem imunitních nemocí. Informuje o tom server NewsmaxWorld.

Jestliže tělo a jeho ochranný mechanismus správně fungují, pomáhají bílé krvinky předejít problémům, které by nastaly při vstřebání různých toxinů, bakterií, alergenů či karcinogenních látek. Studie dokazuje, že některé látky hojně přidávané do potravin skladovaných v konzervách a sáčcích, mohou způsobovat nadměrnou aktivitu imunitního systému, což se může v konečném důsledku vyústit až v některou z imunitních chorob.

Studie potvrzuje, že imunitní nemoci, které ohrožují tělo tím, že spouští samo obranné mechanizmy, jimiž se tělo samo poškodí, jsou na vzestupu. Mezi příklady uvádí celiakii, roztroušenou sklerózu, Crohnovu chorobu. Jistým dílem k tomu přispívá i vyšší podíl různých chemikálii a konzervantů přidávaných do zpracovávaných potravin. Vědci došli k závěru, že zpracovávaná jídla obsahují minimálně sedm složek s negativními důsledky pro náš imunitní systém a to určité druhy cukrů, soli, emulgátorů, organických kyselin, lepku a trasferáz.

Potom, co autoři publikovali své závěry v časopise Autoimmunity Reviews, doufají, že alespoň částečně ovlivní přístupy regulátorů v jednotlivých státech, aby se více zaměřili na přidávané látky do jídel a polotovarů. Zároveň také vyzývají lidi s určitými imunitními problémy, nebo přímo imunitní chorobou trpící, aby se vyhýbali baleným jídlům, pokud je to jen trochu možné a konzumovali spíše čisté a čerstvé potraviny.

Zdroj: NewsmaxWorld, ilustrační foto: wikimedia commons,  lyzadanger

 

 

Jak daleko je léčba celiakie?

Samozřejmě přísná bezlepková dieta je stále jedinou a účinnou léčbou celiakie. Avšak, jak už jsme i psali, ve vývoji jsou léky,

Jak daleko je léčba celiakie?