piv

Bezlepková piva na vzestupu, aspoň ve světě

Základní surovinou při výrobě piva je obilí, což pro obsah lepku teoreticky vylučuje z konzumace tohoto nejoblíbenějšího českého nápoje lidi trpící celiakií. Z toho těží především výrobci vín a ciderů, jejichž produkty ze své podstaty lepek neobsahují.

Poslední léta však naznačují, že bezlepková piva mají bezpochyby budoucnost a trh s nimi skýtá veliké příležitosti.

Statistky v posledních dekádách ukazují, že počty celiaků ve světě významně narůstají. Podobně je na tom i stále rozšiřující se počet lidí snažících se o dodržování bezlepkové diety; i díky nim je sortiment bezlepkových výrobků stále širší a přístupnější těm, kteří bezlepkovou stravu a nápoje opravdu potřebují.

Bezlepková piva jsou založena na unikátních technologiích a výrobních postupech, jež jednotlivé pivovary přísně utajují. Jedním ze způsobů jak se obsahu lepku vyhnout, je vyrobit pivo namísto z obilovin z pohanky či kukuřice.  Tyto substituty však nikdy nebudou schopny nahradit jedinečnou tradiční ječnou chuť.  Z toho důvodu se spíše prosazují piva vyrobená z ječmene, která ve výsledku lepek sice obsahují, ale v takovém množství, že pro celiaky není nebezpečný.

Nabídka bezlepkových piv v supermarketech u nás sice není příliš široká, avšak v tuto chvíli je alespoň nějaká. Vybrat lze z několika dražších zahraničních značek, často z Německa nebo Belgie. Z domácích výrobců si největší tržní podíl drží pivo Bernard bezlepkový ležák, které se v České republice vyrábí od roku 2013 a obsahuje 4,7% alkoholu. Následován je výrobky Celia Žateckých pivovarů, přičemž velice pozitivně je hodnocen především Celia tmavý ležák.

Situace u našich sousedů v Rakousku a Německu je podstatně lepší. Na výběr je kolem dvacítky bezlepkových piv.

Zatímco v kamenných obchodech není až tolik problematické si bezlepkové pivo opatřit, situace v pohostinství a restauračních zařízeních je výrazně méně příznivá. Právě na tomto trhu se do budoucna ukrývá veliký potenciál, jak komentuje i Tom Stainer z britského společenství na ochranu spotřebitelů CAMRA. Restaurace si podle něj neuvědomují, nakolik ovlivňují celiaci v rodinách a pracovních kolektivech výběr stravovacího zařízení. Pokud budou schopny restaurace nabídnout bezlepkové menu a bezlepkové pivo, mohou celiaci a lidé na bezlepkové dietě přitáhnout do těchto podniků i obrovské množství lidí, kteří si objednají i standardní jídlo a nápoje.

Vzniká tak otázka pro naše restaurace a také výrobce, zda půjdou s dobou a aspoň ve velkých městech vznikne nějaký hezký výčep, kde si i bezlepkáři mohou dát více než jen jednu malou „plzničku“, která díky svému malému obsahu lepku je ještě přijatelná.

XVI. Celostátní setkání celiaků v Praze

I letos se bude konat celostátní setkání celiaků v Praze a to 7. května. Půjde již o XVI. ročník. Oznámili to organizátoři s tí

XVI. Celostátní setkání celiaků v Praze