deniss

Malá bezlepková pekárna, která prorazila do světa

Když bankéřka Denise O´Callaghanová zjistila, že její otec není schopen trávit lepek, rozhodla se, že využije zkušeností s pečením, které se získala od své maminky a otestuje několik bezlepkových receptů. Že to povede k vybudování mimořádně úspěšné bezlepkové pekárny, vůbec netušila.

Potom, co se její otec stal nejlépe stravujícím se celiakem v Irsku, přemýšlela Denise, proč dosud nikdo bezlepkové pečivo v jejich regionu nenabízí. Teď když chápala, co tato nemoc obnáší, byla připravena lidem jako její otec pomoci. Založila proto v roce 2008 ve svém městě Cork „Denise´s Delicious Gluten-Free Bakery“, tedy „Denisinu lahodnou bezlepkovou pekárnu“.

Mimořádnou podporou pro Denise byl její otec, který se stará o pece a účetnictví, což jak Denise přiznává, jsou oblasti podnikání, o nichž příliš neví a bez otcovi pomoci by pekárna možná ani nevznikla. Pekárna je zajímavá tím, že nenabízí jen portfolio neustále stejných výrobků, ale věnuje se vývoji nových receptů. Pokud zákazník přijde s nějakým požadavkem, společnost mu výrobek upeče na míru.

Pekárna se nyní připravuje na další expanzi do zahraničí; avšak již dnes vyváží své výrobky do Francie, Německa a Velké Británie. Denise sama pociťuje vnitřní pocit uspokojení a neuvěřitelnou fascinaci, když narazí na výrobky své společnosti na policích obchodních domů mimo Cork. Společnost od roku 2008 urazila neskutečně dlouho cestu, zatímco první roky stěží prodala 40 bezlepkových koláčů, minulý rok jich na trh dodala půl milionu.

Denise´s Delicious Gluten-Free Bakery je příkladem úspěšné firmy s velkým potenciálem, ale hlavně je jedinečným důkazem, že rozjíždět business v bezlepkovém průmysl jistě má svůj smysl. S ohledem na růst počtu celiaků v posledních letech, ale i lidí držících bezlepkovou dietu, se jedná o odvětví na vzestupu.

Uvedli jsem příběh z Irska, kdy se čistě náhodou bankéřka stala výrobcem bezlepkového pečiva, které nyní vyváží i do světa. I v Česku se najde několik etablovaných nebo i podobně začínajících firem. Rádi zveřejníme i váš příběh. Náměty můžete posílat na bezlepek@4eg.cz

Zdroj: ww.irishtimes.com, foto:Denise´s Delicious Gluten-Free Bakery

 

Brambory: hodně muziky za málo peněz

Dnešní díl seriálu o přirozeně bezlepkových potravinách věnujeme absolutnímu základu české kuchyně, a to bramborám....

Brambory: hodně muziky za málo peněz