DVOURUCAK_HOVEZI

Grilovačky jsou tady a s nimi i legendární Dvouručák!

Taky už jste letos ucítili vůni rozpálených steaků, burgerů, klobásek či ryby, která se line z vašeho grilu? Jaro nás povzbuzuje nejen k výletům do přírody, ale i na chalupy a do zahrad u našich domů. Obojí přímo vyzývá k pořádné grilovačce, kterou jsme si přes zimní období nemohli dopřát. A řekněme si upřímně – Češi jsou vášnivý grilovací národ.

Na sezonu je už pochopitelně připravený i Láďa Grileman z Kosteleckých uzenin, který společně s kulinářským mistrem a neúnavným propagátorem kvalitní stravy Romanem Vaňkem připravili řadu lahůdek, které potěší naše mlsné jazýčky. Těšte se, protože jde o labužnické pecky. Králem všech se i letos stane legendární Dvouručák Ládi & Romana. Je vyrobený z českého hovězího masa, které obsahuje jen 12 % tuku. Dvouručák má podíl 95 % masa. Z něho připravíte tak velký burger, že se vám prostě do jedné ruky nevejde. Budete muset zapojit pěkně obě ručky. Ovšem pozor! Součástí balení je i barbecue omáčka. Tu jako celiaci raději vynechejte. Ale můžete se o ni podělit s přáteli, kterým lepek nevadí. Samotné maso dvouručáku je lahodné, ale pokud si chcete burger ještě dochutit, doporučujeme zakoupit si některou z omáček výhradně určenou pro bezlepkovou dietu.

Máte-li pocit, že je na vás dvouručák trochu moc velký a že ho prostě nedáte, doporučujeme vám vyzkoušet jemnější variantu, což jsou Láďovy burgříky junior – hovězí a vepřový. Jak název napovídá, oblíbí si tuhle velikost hlavně děti. Opět jde o kvalitní české maso z Kostelce. Součástí balení je opět barbecue omáčka s lepkem, takže jako celiaci ji raději vynechejte.

A do třetice tu máme ještě Hambáč s goudou. Suprová lahůdka, která kombinuje české masíčko a nizozemský šmrnc díky použitému sýru Gouda.

No a když si vyberete ten pravý burger pro vás, tak už stačí doladit zbytek grilovací party. Pozvat své blízké, rozžhavit uhlíky nebo roztopit plynový gril, držet se rad Ládi Grilemana a pustit se do díla.

Pokud chcete mít burger skutečně vymazlený, přidáváme ještě recept na bezva bezlepkové housky.

Na ně budete potřebovat 150 g bezlepkové mouky (třeba Jizera), 80 ml převařené vody, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1/4 čerstvého droždí, 1 lžičku třtinového cukru, 1 vejce, 1/2 lžičky soli a 2 lžičky sezamu, máku nebo kmínu na posypání.
Jak na to? Do větší mísy odměřte mouku a osolte. Do menší rozdrolte droždí, přisypte cukr a vytvořte něco jako kašičku. Přilijte k ní vodu i olej, polovinu rozkvedlaného vejce a vše přelijte do mouky. Hmotu spojte v těsto. To se bude trošku lepit, ale dejte mu čas. Vypracujte ho a na hodinu nechte pod utěrkou vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Následně těsto rozdělte na tři části a vytvořte tři bulky tak, aby byly na povrchu hlaďounké. Položte na pečící papír, nechte ještě 15 minut kynout, zbytkem vejce s kapkou vody potom bulky potřete až do krajů a posypte sezamem, mákem nebo kmínem dle vlastní chuti. Můžete použít i větší krystaly soli. Pečte 15 minut na 200°C bez horkého vzduchu.

Dobrou chuť!