800px-Escourgeon-Hordeum_vulgare_subsp._vulgare

Konečně bezlepkové obilí?

Úsilí vyšlechtit nebo vyvinout bezlepkovou verzi tradičních druhů obilí probíhají již delší dobu s omezeným úspěchem. Vědci v Austrálii nyní říkají, že jako první na světě vypěstovali „bezlepkový“ ječmen schválený Světovou zdravotnickou organizací, uvádí server celiac.com s odkazem na agenturu Reuters.

Vzhledem k tomu, že ječmen je klíčovým prvkem ve výrobě tradičních piv, o ječmen se už začaly zajímat pivovary.

Tzv. Kebari ječmen vznikl díky vědeckému týmu v Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO). Německý pivovar Radeberger již objednal 70 tun tohoto obilí.

„Kebari není geneticky modifikovaný produkt, ale vznikl křížením odrůd s nízkým obsahem lepku,“ oznámil CSIRO agentuře Reuters. Kebari ječmen tak není 100procentně bezlepkový, ale obsahuje až 10.000 krát méně lepku než některé tradiční kmeny obilných odrůd, konkrétně asi 5 dílů lepku na milion, což je výrazně pod klasifikací Světové zdravotnické organizace (20 dílů na milion dílů) bezlepkového produktu.

Podle Fina Ziebella,  agroekonoma National Australia Bank opravdová bezlepková odrůda ječmene mění pravidla hry. Pro produkt bude obrovský trh.

Zdroj: celiac.com, ilustrační foto: wikimedia commons, raul.dupagne