13230989_1336357263044786_460285736_n

Pečené Zlaté kuře s čočkovou nádivkou

Kuřecí maso má rád snad každý. Díky své cenové dostupnosti, nízkému obsahu tuku a nepřebernému množství variant přípravy je velmi oblíbené. Každý má svůj oblíbený recept nebo se rád nechá inspirovat kuchařkami typu kuře 100x jinak. Ovšem není kuře jako kuře. V dnešní době stále více dbáme na kvalitu nakupovaných surovin a podporujeme tradiční české firmy. Chceme vědět, co přesně kupujeme a co jíme.

Zlaté kuře od značky Vodňanské kuře je maso prémiové kvality. Mezi ostatními ho v obchodě jednoduše rozeznáte od ostatních – sáhněte po zlatém obalu. Ovšem není zlaté jen obalem, kůže tohoto výtečného kuřete je zlatavá taktéž. Jeho typické zbarvení je způsobeno genetickou dispozicí speciálně vyšlechtěného plemene, které má světlé peří a výrazně žlutou kůži. Mladá kuřátka jsou šetrně chována výhradně u českých chovatelů pod veterinárním dohledem a krmena speciální krmnou směsí s přirozenou složkou obilovin a přitom bez použití živočišných mouček. Proto je jejich maso po prodloužené době výkrmu mnohem vyzrálejší a má lahodnější chuť. Původ svého Zlatého kuřete můžete zjistit jednoduše přímo na balení.

My vám dnes přinášíme netradiční recept na Zlaté kuře s čočkovou nádivkou. Pokud toto vypečené kuřátko s křupavou kůrčičkou předložíte rodině, zaručeně sklidíte úspěch. A to vše ještě navíc v bezlepkové úpravě.

Připravte si:

  • 1 Zlaté kuře
  • 130 g červené čočky
  • 10 lžic bezlepkové mouky (nebo hladké klasické)
  • 3 vejce
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 6 středně velkých žampionů
  • 2 menší mrkve
  • Velkou hrst čerstvých bylinek (libeček, petrželka, bazalka)
  • Trocha mléka nebo smetany
  • Máslo
  • Vodu
  • 4 plátky světlého bezlepkového chleba (nebo 2 rohlíky)
  • Sůl
  • Pepř

Pár hodin před začátkem přípravy si namočíme čočku do vody.

Asi 30 minut před pečením Zlaté kuře vyjmeme z lednice, abychom vyrovnali teplotu.

13220129_1336357173044795_560274792_n

Žampiony, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na drobné kousky a ty na másle orestujeme. Po asi 10 minutách odstavíme a necháme v míse vychladnout.

Čočku slijeme, pečivo nakrájíme na kostky a namočíme krátce v mléce, bylinky nasekáme najemno a vše přidáme k zelenině. Do nádivky vyklepneme žloutky a přimícháme po částech mouku a lehce vymačkané pečivo. Dle chuti osolíme a opepříme.

13235866_1336357349711444_1336874535_n

Rozehřejeme si troubu na 250 stupňů.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do směsi. Tou potom plníme celou dutinu kuřete. Uvolníme si i kůži nad prsíčky a na stehnech a nádivku nacpeme i tam, jak se nejvíce vejde. Dutinu zašijeme nebo stáhneme špejlemi, aby nádivka nevytékala. Zbytek směsi nandáme do samostatné vymazané a moukou vysypané formy.

13250303_1336357456378100_1459753718_n

Do pečicí nádoby si odkrojíme kousek másla a na něj položíme osolené naplněné kuře. Vložíme do rozpálené trouby. Po zatáhnutí masa asi po 10 minutách teplotu stáhneme na 200 stupňů. Na maso položíme další kousky másla necháme přiklopené péct. V průběhu maso kontrolujeme a podléváme šťávou z pekáčku. Dle potřeby můžeme trošku podlít vodou.

Po cca hodině potom Zlaté kuře odkryjeme a posledních 15 minut necháme vypéct na zlatavou křupavou kůrčičku. Zároveň přidáme upéct nádivku v nízké nádobě.

13235848_1336357569711422_1000391386_n

 

13241719_1336357679711411_1476330279_o

Podáváme s domácí bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Dobrou chuť!

Bezlepková kulajda. Je to jednoduché

Sice letos houby skoro nerostly, ale třeba máte někde sušené nebo se dají případně použít i žampiony. Můžete vyzkoušet kulajdu

Bezlepková kulajda. Je to jednoduché
Mercredi français: Ratatouille

Trocha franštiny nikoho nezabije. Aneb jak titulek napovídá, tak dnes jedeme francouzskou středu s ratatouille....

Mercredi français: Ratatouille
Smoothie – zdraví ve sklenici

Mnozí z nás v poslední době nadobro propadli kouzlu mixovaných nápojů z čerstvého ovoce a zeleniny, kterým se...

Smoothie – zdraví ve sklenici