13230989_1336357263044786_460285736_n

Pečené Zlaté kuře s čočkovou nádivkou

Kuřecí maso má rád snad každý. Díky své cenové dostupnosti, nízkému obsahu tuku a nepřebernému množství variant přípravy je velmi oblíbené. Každý má svůj oblíbený recept nebo se rád nechá inspirovat kuchařkami typu kuře 100x jinak. Ovšem není kuře jako kuře. V dnešní době stále více dbáme na kvalitu nakupovaných surovin a podporujeme tradiční české firmy. Chceme vědět, co přesně kupujeme a co jíme.

Zlaté kuře od značky Vodňanské kuře je maso prémiové kvality. Mezi ostatními ho v obchodě jednoduše rozeznáte od ostatních – sáhněte po zlatém obalu. Ovšem není zlaté jen obalem, kůže tohoto výtečného kuřete je zlatavá taktéž. Jeho typické zbarvení je způsobeno genetickou dispozicí speciálně vyšlechtěného plemene, které má světlé peří a výrazně žlutou kůži. Mladá kuřátka jsou šetrně chována výhradně u českých chovatelů pod veterinárním dohledem a krmena speciální krmnou směsí s přirozenou složkou obilovin a přitom bez použití živočišných mouček. Proto je jejich maso po prodloužené době výkrmu mnohem vyzrálejší a má lahodnější chuť. Původ svého Zlatého kuřete můžete zjistit jednoduše přímo na balení.

My vám dnes přinášíme netradiční recept na Zlaté kuře s čočkovou nádivkou. Pokud toto vypečené kuřátko s křupavou kůrčičkou předložíte rodině, zaručeně sklidíte úspěch. A to vše ještě navíc v bezlepkové úpravě.

Připravte si:

  • 1 Zlaté kuře
  • 130 g červené čočky
  • 10 lžic bezlepkové mouky (nebo hladké klasické)
  • 3 vejce
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 6 středně velkých žampionů
  • 2 menší mrkve
  • Velkou hrst čerstvých bylinek (libeček, petrželka, bazalka)
  • Trocha mléka nebo smetany
  • Máslo
  • Vodu
  • 4 plátky světlého bezlepkového chleba (nebo 2 rohlíky)
  • Sůl
  • Pepř

Pár hodin před začátkem přípravy si namočíme čočku do vody.

Asi 30 minut před pečením Zlaté kuře vyjmeme z lednice, abychom vyrovnali teplotu.

13220129_1336357173044795_560274792_n

Žampiony, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na drobné kousky a ty na másle orestujeme. Po asi 10 minutách odstavíme a necháme v míse vychladnout.

Čočku slijeme, pečivo nakrájíme na kostky a namočíme krátce v mléce, bylinky nasekáme najemno a vše přidáme k zelenině. Do nádivky vyklepneme žloutky a přimícháme po částech mouku a lehce vymačkané pečivo. Dle chuti osolíme a opepříme.

13235866_1336357349711444_1336874535_n

Rozehřejeme si troubu na 250 stupňů.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do směsi. Tou potom plníme celou dutinu kuřete. Uvolníme si i kůži nad prsíčky a na stehnech a nádivku nacpeme i tam, jak se nejvíce vejde. Dutinu zašijeme nebo stáhneme špejlemi, aby nádivka nevytékala. Zbytek směsi nandáme do samostatné vymazané a moukou vysypané formy.

13250303_1336357456378100_1459753718_n

Do pečicí nádoby si odkrojíme kousek másla a na něj položíme osolené naplněné kuře. Vložíme do rozpálené trouby. Po zatáhnutí masa asi po 10 minutách teplotu stáhneme na 200 stupňů. Na maso položíme další kousky másla necháme přiklopené péct. V průběhu maso kontrolujeme a podléváme šťávou z pekáčku. Dle potřeby můžeme trošku podlít vodou.

Po cca hodině potom Zlaté kuře odkryjeme a posledních 15 minut necháme vypéct na zlatavou křupavou kůrčičku. Zároveň přidáme upéct nádivku v nízké nádobě.

13235848_1336357569711422_1000391386_n

 

13241719_1336357679711411_1476330279_o

Podáváme s domácí bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Dobrou chuť!

Předvánoční pečení s Klárou

Občanské sdružení Klára pomáhá ve spolupráci s Klubem ceilakie Brno opět pořádají kurz bezlepkového pečení. Jelikož je před Vá

Předvánoční pečení s Klárou
Jáhlové čokokostky

Pojďte si osladit nadcházející víkend s naším receptem na jáhlové čokokostky. Sobotní návštěva vás jistě...

Jáhlové čokokostky
Polévky pro zahřátí

Polévka představuje ideální zimní pokrm. Dřív se na stole objevovala denně, bylo to jídlo levné,...

Polévky pro zahřátí
Jak na moravské bezlepkové koláče

Za dlouhých zimních večerů nebo při sychravém víkendovém odpoledni možná zbude čas na trochu složitější přípravu dobrot. Napřík

Jak na moravské bezlepkové koláče