13330441_1346241138723065_1109305953_n

Těstovinový salát s poctivou pražskou šunkou

A je to tu! Zítra slavíme Den dětí. Pokud svoje ratolesti chcete překvapit a potěšit je společnou lahůdkovou večeří, máme pro vás tip na bezlepkový těstovinový salát s poctivou pražskou šunkou (něco o její historii najdete za receptem). Jak na to?

Budeme potřebovat:

Postup přípravy:

Těstoviny uvaříme dle návodu. Propláchneme studenou vodou a scedíme. Aby se neslepily, doporučujeme zakápnout troškou oleje a promíchat. Poté si na drobné kostičky nakrájíme Poctivou Pražskou šunku, sýr, zeleninu a vše nasypeme do velké servírovací mísy. Sýr můžeme nastrouhat na hrubém struhadle. Na kostky si také nakrájíme rajčata, papriku a okurku.

13335428_1346242638722915_7138248_n

Přimícháme vychladlé těstoviny a salát spojíme jogurtem Klasik. Dochutíme asi 2 lžícemi sójové omáčky, solí a pepřem. Dobře promícháme.

Salát můžeme servírovat ještě vlažný, ale nejlepší je pár hodin rozleželý. Povrch můžeme ozdobit šunkou a čerstvou petrželkou. Pokud máte chuť děti trošku pobavit, můžete jim naservírovat salát třeba v půlkách vydlabaných rajčat nebo v paprice. Fantazii se meze nekladou :-).

13318777_1346247018722477_1260417465_n

Dobrou chuť!

Je Pražská šunka opravdu z Prahy?

Kdo by neznal naši tradiční pražskou šunku? Lehce uzená a následně vařená vepřová kýta nejvyšší kvality stále patří díky svojí specifické chuti mezi gastronomické pojmy, které netřeba představovat. Prague ham nebo Prag Schinken, pod tímto názvem ji můžete ochutnat v uzenářstvích a lahůdkářstvích po celém světě. Jedná se většinou o vepřovou kýtu nasolenou a sušenou nebo uzenou.

Pravděpodobně první zmínky o podobných úpravách vepřové kýty nalézáme u prastarých Keltů a po nich také u Římanů. Ti konzervovali maso prosolením, sušením a potřením olejem.

U nás první experimenty s nakládáním kýty v celku údajně započaly roku 1857, kdy pražský uzenář vyrobil netradiční gurmánskou lahůdku. Jako „pražská“ se začala označovat právě kvůli tomu, že vznikla v Praze. Záhy se stala populární pochoutkou po celém světě a velmi rychle se rozšířila nejen v Praze, ale i v Karlových Varech a v Drážďanech. Proto začali další uzenáři a řezníci v tehdejším Rakousku-Uhersku vyrábět napodobeniny, později se pražská šunka rozšířila také do Francie a USA. Průmyslově se v Česku vyrábí od 70. let 19. století.

Polévky pro zahřátí

Polévka představuje ideální zimní pokrm. Dřív se na stole objevovala denně, bylo to jídlo levné,...

Polévky pro zahřátí
Tyrolské brambory

  pro 2 osoby:   300 g brambor 100 g slaniny 1 cibule 3 lžíce...

Tyrolské brambory
Jak rychle na bezlepkové lívance

Někdy potřebujeme rychle něco teplého do žaludku, jednou z možností jsou lívance, pochopitelně bezlepkové. Je to vcelku jednodu

Jak rychle na bezlepkové lívance