13330441_1346241138723065_1109305953_n

Těstovinový salát s poctivou pražskou šunkou

A je to tu! Zítra slavíme Den dětí. Pokud svoje ratolesti chcete překvapit a potěšit je společnou lahůdkovou večeří, máme pro vás tip na bezlepkový těstovinový salát s poctivou pražskou šunkou (něco o její historii najdete za receptem). Jak na to?

Budeme potřebovat:

Postup přípravy:

Těstoviny uvaříme dle návodu. Propláchneme studenou vodou a scedíme. Aby se neslepily, doporučujeme zakápnout troškou oleje a promíchat. Poté si na drobné kostičky nakrájíme Poctivou Pražskou šunku, sýr, zeleninu a vše nasypeme do velké servírovací mísy. Sýr můžeme nastrouhat na hrubém struhadle. Na kostky si také nakrájíme rajčata, papriku a okurku.

13335428_1346242638722915_7138248_n

Přimícháme vychladlé těstoviny a salát spojíme jogurtem Klasik. Dochutíme asi 2 lžícemi sójové omáčky, solí a pepřem. Dobře promícháme.

Salát můžeme servírovat ještě vlažný, ale nejlepší je pár hodin rozleželý. Povrch můžeme ozdobit šunkou a čerstvou petrželkou. Pokud máte chuť děti trošku pobavit, můžete jim naservírovat salát třeba v půlkách vydlabaných rajčat nebo v paprice. Fantazii se meze nekladou :-).

13318777_1346247018722477_1260417465_n

Dobrou chuť!

Je Pražská šunka opravdu z Prahy?

Kdo by neznal naši tradiční pražskou šunku? Lehce uzená a následně vařená vepřová kýta nejvyšší kvality stále patří díky svojí specifické chuti mezi gastronomické pojmy, které netřeba představovat. Prague ham nebo Prag Schinken, pod tímto názvem ji můžete ochutnat v uzenářstvích a lahůdkářstvích po celém světě. Jedná se většinou o vepřovou kýtu nasolenou a sušenou nebo uzenou.

Pravděpodobně první zmínky o podobných úpravách vepřové kýty nalézáme u prastarých Keltů a po nich také u Římanů. Ti konzervovali maso prosolením, sušením a potřením olejem.

U nás první experimenty s nakládáním kýty v celku údajně započaly roku 1857, kdy pražský uzenář vyrobil netradiční gurmánskou lahůdku. Jako „pražská“ se začala označovat právě kvůli tomu, že vznikla v Praze. Záhy se stala populární pochoutkou po celém světě a velmi rychle se rozšířila nejen v Praze, ale i v Karlových Varech a v Drážďanech. Proto začali další uzenáři a řezníci v tehdejším Rakousku-Uhersku vyrábět napodobeniny, později se pražská šunka rozšířila také do Francie a USA. Průmyslově se v Česku vyrábí od 70. let 19. století.

Bezlepková třešňová bublanina

Pokud máme na zahradě nebo z obchodu právě zralé třešně, můžeme udělat na neděli bezlepkovou bublaninu.

Bezlepková třešňová bublanina
Hráškový krém

pro 2 osoby: 1 ks pórku (světlá část) 1 stroužek česneku 500 g mraženého hrášku...

Hráškový krém