bublanina1

Co s právě dozrávajícími třešněmi? Je čas vyzkoušet bezlepkovou bublaninu!

Na jaře obsypaná bílo-růžovými květy, v létě s korunou plnou červených či vínových plodů, které se rozplývají na jazyku. Ano, hádáte správně, že je řeč o třešni. Kromě toho, že je právě na stromu třešně krásně vidět poetika střídání ročních období, tak si asi nejvíce užíváme právě chvíle na přelomu června a července, kdy si můžeme pochutnat na sladkých plodech plných vitaminů a minerálů. Třešně se skvěle hodí do kuchyně. Asi první recept, který nás napadne, je báječná bublanina! A vyzkoušíme ji rovnou v bezlepkové formě.

Stromy třešní, tolik typické pro českou krajinu, tu s námi ale nebyly pořád. Teprve Římané je do Evropy dovezli z Malé Asie a v tuzemsku se toto úžasné ovoce začalo pěstovat dokonce až ve 12. století. Ale zpět do přítomnosti. Na třešně bychom totiž měli myslet kromě jejich chuti hlavně proto, že jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Dužina třešní našemu tělu dodává vitamín A, betakarotén, dále vitamín P, který pomáhá při boji s akné a zlepšuje stav nehtů, nebo vitaminy C, E či B. Navíc čím tmavší třešně, tím více obsahují hořčíku, železa, jódu, fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku. Třešně působí i jako přirozený detox – pomáhají čistit krev, játra i ledviny. Podporují vyměšování trávicích šťáv a moči. Proto jsou vhodným doplňkem různých diet. Blahodárný vliv mají i při léčbě cukrovky, potíží se štítnou žlázou nebo při bolestech páteře. Plody třešní mají též protizánětlivé účinky. Jelikož jsou bohaté na vápník, pomáhají růstu kostí a zubů, které chrání kupříkladu proti paradentóze. Zkrátka jde o doslova božské ovoce, které našemu tělu jen prospívá.

Třešně si ale nemusíme užívat jen čerstvé. Skvělé uplatnění najdou také v kuchyni. Belgičané z nich vaří pivo, Němci zase omáčku, která se podává s kynutými knedlíky. A u nás? V České republice k třešním neodmyslitelně patří bublanina. Tu si dnes nemusí odpírat ani celiaci! Tak běžte pro košík, hurá na třešně a o těšte se na odpolední kávu. Recept na třešňovou bezlepkovou bublaninu je snadný. Jenom pozor na pecky 😉

Bezlepková třešňová bublanina

Budeme potřebovat:

  • 400 g bezlepkové mouky Jizerky
  • 300 g cukru krystal
  • 4 vejce
  • 130 ml mléka
  • 130 ml oleje
  • 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva (nebo vinný kámen)
  • umyté, (odpeckované) a usušené třešně

 Postup přípravy:

Vyšleháme bílky do pěny, do které zašleháme oba cukry. Přidáme žloutky, mléko a olej. Posléze přidáme mouku s kypřícím práškem a zašleháme. Na vymaštěný plech takto vytvořené těsto nalijeme a navrch rozložíme třešně. Pečeme při teplotě 160 °C až do zezlátnutí. Podáváme po vychladnutí.

Dobrou chuť!

Foto: Shutterstock

Italská pohanka: Rychlé a zdravé jídlo

To, že pohanka není častějším jídlem v současné české kuchyni, je velká škoda, ještě větší, že není moc rozšířená ani na jídeln

Italská pohanka: Rychlé a zdravé jídlo
Pohanková kaše

pro 2 osoby: 1 šálek loupané pohanky (100 g) 1,5 šálku mléka špetka soli 1...

Pohanková kaše
Bezlepková kulajda. Je to jednoduché

Sice letos houby skoro nerostly, ale třeba máte někde sušené nebo se dají případně použít i žampiony. Můžete vyzkoušet kulajdu

Bezlepková kulajda. Je to jednoduché