Losos bývá na talíři vzácností, vychutnejte si ho s citronovými těstovinami a koprem

Maso moc nejím, ale lososem nepohrdnu. Takovou větu slýcháme často. Losos je považován za sváteční jídlo, nejíme jej denně, vychutnáváme si ho.

Víme, že je vzácností. Po většinu svého života žije v moři, není na něm ale životně závislý. Jakmile dospěje, přesouvá se proti proudu řek do vnitrozemí, kde pak přivede na svět mláďata. Ta stráví část dětství právě v horních tocích řek, následně se přesunou do moře, kam je to chtě nechtě táhne, a v dospělosti se znovu do řek vrací.

Dnes je také losos do českých vod vysazován. Násady jsou vysazovány v průběhu celého roku, vyjma počátečních měsíců. Kupříkladu v pražských vodách bývá vysazována více jak třicítka druhů ryb, včetně lososovitých. Zarybňování začíná asi v březnu, končí v prosinci. Nejvíc jsou české vody zarybňovány na podzim – od konce září do konce listopadu.

Losos je tedy vzácností jak v řekách, tak pro mnoho lidí i na talíři. Ryby bychom ale měli jíst minimálně jednou týdně, přičemž losos je jednou z nejchutnějších. Losos je také zařazen do jídelníčku zdravé výživy. Je totiž zdrojem mastných kyselin a bílkovin. Pomáhá při mnoha neduzích, jeho konzumace například přispívá ke snížení cholesterolu či krevního tlaku, pokud máte problémy s kůží, pak vězte, že i na ně má blahodárný vliv, stejně jako na nemoci kosterní soustavy.

„Zjistili mi zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, z čehož by se mohla vyklubat dna, doporučili mi proto jíst například právě lososa. Miluju ho, a tak jsem měla pro tuto svou vášeň dobrý důvod. Za rok jsem šla na kontrolu – a opravdu, hladina kyseliny močové klesla. Záminku jíst lososa jsem měla dál – preventivně,“ svěřuje se třiačtyřicetiletá Nela. Pětatřicetiletému Pavlovi byl zase losos doporučen kvůli nadváze, lososem nahradil oblíbený bůček.

Losos chutná téměř každému. K nejoblíbenějšímu chodu patřil i na letošním reprezentačním plese prezidenta republiky na Pražském hradě, kde se sešlo 500 významných hostů z řad politiků, podnikatelů, obchodníků či veřejně známých osobností. Na rautu losos nechyběl.

Na dotazy, co hostům chutnalo nejvíc, odpovídal Petr Vodolán, šéfkuchař Top hotelu Praha, kde se ples konal: „Chválu jsem slyšel snad úplně na všechno. Mezi nejoblíbenější lahůdky tradičně patřil losos. Například marinovaný losos v pomerančové šťávě a čerstvém kopru, tartar z uzeného norského lososa nebo lososová filátka dekorovaná tygřími krevetami.“

Mimochodem, na lososu si pochutnávají nejen lidé. Losos s bramborem je v nabídce i první mobilní restaurace pro psy Fitmin Pestaurace, která před dvěma lety odstartovala svou pouť v pražských Letenských sadech. Nyní pendluje nejen po metropoli, ale po celé České republice, a tak si na dobré rybě mohou pochutnat i hafíci.

Pochutnejte si na něm i vy! Konkrétně: na lososových pokrmech bez lepku!

Jak na zdravé i chutné pohoštění pro vaši rodinu?

Losos je jednou z nejoblíbenějších ryb, obsahuje dobře stravitelné bílkoviny, nenasycené omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamíny skupiny A, B, D, selen a draslík. Má růžovo oranžovou barvu, aromatickou a jemnou chuť.
Losos od Rybyjo – PAPEI je uzený teplým kouřem, což z něj činí pochoutku, která nemá v chuti konkurenci. Využít jej můžete jak při tvorbě studených mís, jen tak s pečivem, ale i pokud chystáte k večeři těstoviny či slaný koláč. Skvělý je například i do míchaných vajec, vaše blízké takový báječný pokrm zajisté potěší! Jak vidíte, vyzkoušet lososa uzeného právě tímto způsobem prostě musíte!

 

Citronové těstoviny s uzeným lososem a koprem

 

těstoviny

 

Budeme potřebovat:

  • bezlepkové těstoviny
  • 200 ml smetany na vaření
  • losos uzený teplým kouřem (PAPEI RYBY)
  • šťáva + kůra z bio citrónu
  • čerstvý kopr
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

Těstoviny uvaříme dle návodu. Do hlubší pánve vlijeme smetanu na vaření, přidáme citronovou šťávu a necháme ji prohřát. Do smetany vmícháme uvařené těstoviny, ochutíme solí, pepřem a vše pořádně promícháme. Smetanové těstoviny naservírujeme na talíř spolu s uzeným lososem, citronovou kůrou a nasekaným čerstvým koprem.

 

Míchaná vejce s uzeným lososem

vajíčka_mensi

 

Budeme potřebovat:

Postup přípravy:

Vejce vyšleháme s mlékem a ochutíme solí a pepřem. Máslo necháme rozpustit a vmícháme vajíčka. Pak je od krajů do středu jemně promícháme. Nesnažme se je míchat moc, aby zůstala krásně nadýchané. Nakonec přidáme kousky lososa a podáváme s pečivem.

Dobrou chuť!

Silvestrovské pohoštění

Ať už je naaranžujete na velikou mísu nebo po troškách na menší talíře, kanapky vždy...

Silvestrovské pohoštění
Jak na moravské bezlepkové koláče

Za dlouhých zimních večerů nebo při sychravém víkendovém odpoledni možná zbude čas na trochu složitější přípravu dobrot. Napřík

Jak na moravské bezlepkové koláče
Květákovo sýrové placky

Máme rádi palačinky, lívance, crepes, naan, bramboráky a samozřejmě milujeme i placky! Všechny tyhle pokrmy,...

Květákovo sýrové placky
Jednoduchý bezlepkový piškot vždy potěší

Občas potřebujeme narychlo něco upéct k zakousnutí a obyčejný piškot je právě to, co nás nebude stát moc času a ještě si výborn

Jednoduchý bezlepkový piškot vždy potěší