rib eye

Grilovaný rib eye steak s avokádovým dipem

Také zbožňujete steaky, ale bojíte se, že si je sami doma na grilu nedokážete připravit? Není to tak složité, ale nesmíte zapomenout, že pokud nechcete žvýkat tuhou podrážku, je důležité koupit kvalitní maso. Kvalitní v tomto případě znamená dobře vyzrálé. Dnů, které maso na zrání potřebuje, je nejméně deset, ideálně čtrnáct a více. A jak maso vlastně zraje? Nechá se vcelku viset v teplotě od 0–2 °C „v průvanu“ při vlhkosti kolem 70 %, kdy povrch vyschne a maso se nezkazí. Druhou možností je vakuování.

Kvalitní vyzrálé maso z českých chovů nabízí například Kostelecké uzeniny. Jejich rib eye steak nebo rump steak zrají 35 dní, což jim dodává křehkost a šťavnatou plnou chuť.

VYZRALE_RIB_EYE_STEAK_PRODUKTVYZRALE_RUMP_STEAK_PRODUKT

Vyzrálost masa si můžete vyzkoušet. Po zatlačení prstu do svaloviny vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Vyzrálé maso si zamilujete, jde o zcela odlišný chuťový zážitek. Chuť je doslova podmanivá. Podívejte se na naše recepty a užijte si tuhle pochoutku pro masožrouty. Grilu zdar!

Rib eye steak

Příprava: 20 minut + odležení

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 4 Rib eye steaky (vysoké asi 2 cm)
  • olivový olej podle potřeby
  • trochu mořské soli (nejlépe vločky nebo hrubě mletou)
  • čerstvě mletý pepř podle chuti

Příprava:

  1. Gril rozehřejte na nejvyšší stupeň. Mřížku potřete olivovým olejem, aby se k ní maso nepřipékalo.
  2. Steaky opepřete a potřete olejem. Potom je rozmístěte na rozpálenou mřížku. Opékejte je z každé strany 3–4 minuty. Pozor při obracení, maso od mřížky neodtrhávejte – až se zatáhne, samo se pustí. Steaky obracejte vždy pomocí kleští. Do masa nepíchejte – pokud ho propícháte vidličkou, šťáva vyteče.
  3. Hotové steaky sundejte z grilu. Dejte je na tác a nechte 5 minut odpočinout, aby se šťáva vsákla zpět do vláken a rovnoměrně se v mase rozprostřela. Ideální je mít pro steaky třeba předehřátý litinový pekáč s poklicí, aby vám nevystydly. Potom steaky posypejte vločkami mořské soli a čerstvě mletým pepřem. Ještě jim dopřejte pár kapek olivového oleje a můžete servírovat. Jsou vynikající s gaucamole, dipem z avokáda. Ale steak vám bude chutnat i sám o sobě.

Avokádový dip (guacamole)

Budete potřebovat:

  • 2 vyzrálá avokáda
  • 1 větší rajče
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 50 g čerstvé natě koriandru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý pepř
  • šťáva z 1/2 limety

Příprava:

  1. Avokádo podélně rozkrojte, vyjměte pecku a vyškrábněte dužinu ze slupky. Dejte ji do misky a rozmělněte vidličkou.
  2. Oloupané rajče nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno, chilli papričku zbavte semen a nasekejte je najemno, omytý koriandr rozsekejte nahrubo. Vše spolu s olivovým olejem přidejte k avokádu. Promíchejte, dochuťte solí a peřem a pokapejte limetkovou šťávou.

 

TIPY:

  • Maso na grilování vyndejte z lednice zhruba 3 hodiny předem, mělo by mít nejméně 15 °C. Pokud byste je dali na gril přímo z lednice, vlivem teplotního šoku by ztuhlo.
  • Maso nikdy nenaklepávejte. Tak by se rozvolnila svalová vlákna a všechna šťáva by vám ze steaku vytekla.
  • Pokud máte pochybnosti, zda maso bude opravdu měkké, naložte je přes noc do oleje.

 

Mohlo by se vám hodit:

Steaky podle úrovně propečení:

Rare (méně propečený) steak: griluje se 2-3 minuty z každé strany, uvnitř je ze 75 % rudý

Medium steak: potřebuje 3–4 minuty na každé straně, uvnitř je z 25 % růžový.

Well done: kompletně propečený steak, uvnitř hnědý.

 

Druhy steaků:

Rib eye steak –  vysoký roštěnec z oblasti žeber prorostlý tukem, díky kterému je obzvlášť šťavnatý.

Rump steak –  vykostěná zadní kýta. Není tolik křehká, ale zato velmi šťavnatá.

Flank steak – spodní šál hovězího pupku.

Fillet – část ze svíčkové, během života zvířete není téměř namáhaná, proto je maso velmi jemné a chutné.

Fillet mignon – konec svíčkové, obzvlášť jemné maso.

Porterhouse steak – velký kus masa s kostí 4 až 7 centimetrů silný, složený ze svíčkové a roštěné.

T-Bone steak – podobný kus masa jako porterhouse steak, krájí se na tenčí plátky. Maso kolem kosti má hodně šťávy.

Entercote steak – nízký roštěnec lehce prorostlý tukem, přesto libový kus masa.

 

Quiche s cuketou a rajčaty

Dorazil k nám ze země galského kohouta a rázem si získal srdce všech fajnšmekrů. Slaný koláč,...

Quiche s cuketou a rajčaty
Malinový bezlepkový koláč s pudinkem

Pokud si užíváte léta, zajdete třeba do lesa na trochu malin, nebo je máte na zahradě, či si je koupíte, můžete si na sobotu up

Malinový bezlepkový koláč s pudinkem
Znáte corndogy?

Tahle party laskomina pro celiaky je zábavná a málokde se s ní setkáte. Takže nezbývá,...

Znáte corndogy?