Jahodové knedlíky z kynutého těsta

Jahodová sezona rozhodně nekončí v polovině července! Díky novým odrůdám stáleplodících jahodníků si toto oblíbené ovoce můžete užívat až do podzimu. Pokud jste si tedy ještě nestihli pochutnat na nadýchaných knedlících z kynutého těsta, máte stále dost času.  A jestli vás už jahody omrzely, naplňte knedlíky lahodnými čerstvými borůvkami, uzrálými meruňkami nebo rynglemi. Knedlíky budou výborné s jakýmkoliv ovocem.

Jahodové knedlíky sypané tvarohem

Příprava: 40 minut + kynutí

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 instantní droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého)
  • 500 g bezlepkové mouky
  • špetku soli
  • 1 vejce

Na náplň a k podávání:

  • 500 g větších jahod, omytých a osušených (nebo jiné ovoce dle vaší chuti)
  • 300 g tvrdého tvarohu
  • moučkový cukr podle chuti
  • 100 g másla

Příprava:

  1. Do 50 ml vlažného mléka vmíchejte lžičku cukru a droždí, nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypejte mouku promíchanou se špetkou soli a zbytkem cukru. Přidejte kvásek a zbylé mléko, ve kterém jste rozšlehali vejce.
  2. Všechny suroviny dobře promíchejte a vypracujte hladké těsto, nejjednodušší je to s využitím kuchyňského robota. Potom mísu přikryjte čistou utěrku a nechte těsto v teple přibližně 30 minut kynout.
  3. Následně na vále posypaném moukou vyválejte z těsta plát a vykrájejte čtverce o velikosti 7 × 7 centimetrů. Do každého zabalte jednu jahodu a pomoučenýma rukama vytvarujte knedlík. Knedlíky nechte na vále ještě 10 minut kynout.
  4. Dejte vařit vodu do velkého hrnce. Neuškodí do ní přihodit špetku soli. Knedlíky opatrně vhazujte do vroucí vody, měly by se vařit 8 minut. Po uvaření je propíchejte vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky zůstaly nadýchané. Případně můžete knedlíky z části nakrojit – jednak z nich uteče pára, zároveň se do nich dostane máslo s tvarohem a cukrem.
  5. Podávejte je posypané nastrouhaným tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

 

TIPY:

  • Nejjednodušším způsobem je příprava těsta v domácí pekárně, nemusíte nic míchat ani hlídat kynutí. Stačí dodržet zásadu, že dospod patří tekuté přísady, nahoru sypké. Sůl a droždí by neměly přijít do kontaktu.
  • Knedlíky můžete vařit i nad párou. Tento způsob se může zdát na první pohled pracnější, ale knedlíky se vám zaručeně nerozvaří. Budete potřebovat širší kastrol, který naplníte maximálně do jedné třetiny vodou. Pak vložíte pařáček a přikryjete ho utěrkou. Kastrol zakryjete pokličkou a vodu přivedete k varu. Vložíte knedlíky, dávejte je vždy kousek od sebe, protože nabydou. Zabalte utěrku a vařte 7–9 minut. Po uvaření knedlíky propíchejte, aby unikl vzduch a potřete je máslem.
  • Jestliže uděláte knedlíků víc, tak budou skvěle chutnat i k snídani. Stačí je uvařit, propíchnout a nechat vychladnout. Ráno rozpálíte pánvičku s trochou másla a knedlíky na ní osmažíte. Podávají se opět posypané tvarohem s cukrem a zalité máslem. Tuhle snídani si zamilujete!

 

Další varianty servírování:

S jahodovým žahourem:

Asi 500 g jahod zasypejte 50 g cukru, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory, podlijte trochou vody a rozvařte. Nechte probublávat asi 5 minut, pokud chcete mít v omáčce kousky jahod, jestli dáváte přednost hladké verzi, přidejte dalších 5 minut. Ve 200 ml smetany rozmíchejte lžičku kukuřičného škrobu a přilijte ji k jahodám. Za občasného míchání vařte dalších asi 5 minut, až omáčka lehce zhoustne. Žahourem polijte knedlíky, můžete je ozdobit lžičkou zakysané smetany.

Se smaženou skořicovou strouhankou:

Asi 70 g másla rozehřejte na pánvi. Vmíchejte 2 lžíce strouhanky z bezlepkového pečiva a chvíli za stálého míchání smažte. Pak pánev odstavte z plotny, strouhanku nechte chvíli prochladnout a přidejte 1/2 lžičky skořice a 2 lžíce třtinového cukru. Knedlíky posypejte skořicovou strouhankou, můžete ještě pokapat máslem.

 

Mohlo by se vám hodit:

Bojíte se kynutého těsta? Tak to nejste sami, až překvapivě mnoho lidí s ním má špatné zkušenosti, proto se mu raději vyhýbá. Stačí však dodržet pár jednoduchých zásad a úspěch je zaručen!

  • Pokud se chystáte ráno zadělávat těsto, připravte si všechny přísady den předem. Přes noc se ohřejí na stejnou teplotu a těsto se povede.
  • Základem je kvalitní droždí. Prodává se čerstvé ve formě kostky nebo jako instantní (to lze skladovat až rok). Těsto připravené ze starého droždí nikdy nevykyne!
  • Mléko na zadělání těsta by mělo být opravdu jen vlažné, pokud si teplotou nejste jisti, zkuste do mléka strčit prst.
  • Je-li chladnější den a těsto nekyne, zapněte na chvíli troubu, stačí ji rozehřát na 50 °C. Potom ji vypněte a dejte mísu s těstem dovnitř.
Jednoduchý bezlepkový piškot vždy potěší

Občas potřebujeme narychlo něco upéct k zakousnutí a obyčejný piškot je právě to, co nás nebude stát moc času a ještě si výborn

Jednoduchý bezlepkový piškot vždy potěší
Bezlepková třešňová bublanina

Pokud máme na zahradě nebo z obchodu právě zralé třešně, můžeme udělat na neděli bezlepkovou bublaninu.

Bezlepková třešňová bublanina