Meruňková zmrzlina s mátou

Jak si ještě dosyta užít meruňkovou sezonu :-).

Meruňková tvarohová zmrzlina

Příprava: 15 minut + mražení

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 300 g sladkých vyzrálých meruněk
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 250 g jemného tvarohu – nejlepší je Farmářský Tatra
  • 2 lžíce cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g 33% smetany ke šlehání
  • několik lístků máty na ozdobu 

Příprava:

  1. Meruňky opláchněte, zbavte pecek, posypejte krupicovým cukrem a rozmixujte dohladka.
  2. Tvaroh prošlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, můžete ho zředit trochou mléka. Vychlazenou smetanu ušlehejte a po lžících zapracujte do tvarohu.
  3. Smetanovo-tvarohovou hmotu promíchejte s rozmixovanými meruňkami. Směs naplňte do formiček na zmrzlinu.
  4. Formičky vložte do mrazničky a nechte 2–3 hodiny mrazit do úplného ztuhnutí. Vyndejte je asi 10 minut před podáváním, aby zmrzlina trochu povolila.
  5. Zmrzlinu servírujte ozdobenou lístky máty a kousky meruněk.

 

TIPY:

  • Pokud vám nevadí zmrzlina s kousky ovoce, rozmixujte jen část meruněk, zbylé rozmačkejte vidličkou tak, aby nebyly úplně rozmělněné.
  • Místo moučkového cukru můžete použít na ochucení tvarohu tekutý med, jen nezapomeňte opravdu důkladně prošlehat.
  • Na zmrzlinu jsou ideální silikonové formičky, ze kterých se po zmražení lehce vyklopí.
  • Máte malé děti? Pro ně bude určitě snazší jíst zmrzlinu ve formě nanuků – veselých barevných tvořítek na nauky je na trhu spousta.

 

Dobrou chuť!

Jahodový bezlepkový dort

Sice už není sezóna jahod, ale i na podzimní podvečer se hodí dobrý lehký dort. A jahody si můžeme obstarat i někde teď čerstvé

Jahodový bezlepkový dort