pomazanka

Nadýchaná pomazánka z uzeného lososa a hráškový krém

Ve středomoří babičky vnoučatům říkají, že musí jíst hodně ryb, aby byla zdravá a chytrá. I u nás už většina lidí ví, že rybí maso představuje jeden ze základních pilířů zdravé stravy, málokdo si je však dopřává častěji než 1–2krát do měsíce. To je škoda, obsahuje totiž vysoké koncentrace živin, jako jsou kvalitní bílkoviny, jód, různé vitaminy a minerály. Za nejzdravější jsou považovány takzvané tučné ryby, ke kterým patří například losos, sardinky, tuňák nebo makrela. Právě v rybím tuku se totiž ukrývá nejvíc zdraví prospěšných látek.

Vitamin zdravých kostí

K nim patří například vitamin D, jehož má většina lidí nedostatek. Funguje jako hormon a dokáže regulovat velké množství genů. Říká se mu vitamin zdravých kostí, protože podporuje vstřebávání vápníku. Má velký význam i pro imunitu – lidé, kteří mají vyšší hladiny vitaminu D, jsou prokazatelně méně nemocní. V těle se vytváří působením slunečního záření, velkým zdrojem „déčka“ je také právě rybí maso. Stačí si dát jednu porci lososa (150–200 g) a denní potřeba je zajištěna.

Prevence mrtvice, infarktu i astmatu

Další benefitem získaným z rybího masa jsou omega-3 mastné kyseliny, nezbytné pro optimální fungování těla a mozku. Snižují riziko vzniku řady onemocnění, jako je mozková mrtvice, astma, vysoký krevní tlak a dokonce i deprese. Je vědecky dokázáno, že přiměřená konzumace rybího masa snižuje riziko úmrtí na infarkt dokonce až o 30 %.

Dvakrát týdně je minimum

Abychom co nejlépe využili výhody, které nám rybí maso přináší, měli bychom si na něm pochutnávat alespoň dvakrát týdně. Ryby se snadno a rychle připravují, ale když vůbec není čas na vaření, stačí si udělat k večeři či na svačinku alespoň nadýchanou pomazánku. My jsme pro vás připravili recept na dobrotu s uzenými lososovými bříšky, ceněnými pro svoji výjimečně lahodnou chuť.

 

Pomazánka z uzeného lososa

Příprava: 10 minut

Pro 4–6 osob

Budete potřebovat:  

  • 300 g lehkého bílého sýra (např. Grande)
  • 3 lžíce kysané smetany
  • šťáva z 1 citronu
  • trocha čerstvě mletého barevného pepře
  • 200 g uzených bříšek z lososa
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru (komu nechutná, nahradí ho pažitkou) a několik lístků na ozdobu
  • bezlepkové pečivo k podávání

Příprava: 

  1. Sýr důkladně rozmíchejte se zakysanou smetanou a citronovou šťávou. Podle chuti opepřete čerstvě mletým pepřem.
  2. Poté přidejte vidličkou rozmělněné rybí maso a najemno nasekaný kopr nebo pažitku. Promíchejte, případně dosolte (uzený losos je slaný dost, proto  s dochucováním opatrně). Pokud je to možné, nechte pomazánku v chladu 30 minut odležet, ale není to nezbytné.
  3. Podávejte na bezlepkovém pečivu ozdobené lístkem kopru.

 

TIP

  • Lososovou pomazánku můžete podávat na plátcích okurky, šikmo nakrájených kolečkách z mrkve nebo nastříkat do paprikových lodiček.
  • Dejte pomazánku do malých mističek a podávejte jako pohoštění s křehkými bezlepkovými tyčinkami – recept na ně najdete na našich stránkách (http://bezlepek.cz/2015/05/jak-na-bezlepkove-krehke-slane-tycinky/).
  • Při nákupu uzeného lososa vždy kontrolujte datum spotřeby, množství soli a přidaných látek. Čím méně jich bude losos obsahovat, tím spíš se hodí na váš stůl.
  • Přestože je maso ryby konzervované uzením, měli byste je po nákupu co nejdříve spotřebovat. Pokud vám z pomazánky zbylo ještě několik kousků lososa, zkuste je použít třeba na dochucení polévky. Výborně se hodí například k hráškovému krému.

hraskova_polevka

Hráškový krém s lososem

Příprava: 15 minut

Pro 4–6 osob

Budete potřebovat:  

Příprava: 

  1. Na másle nechte zesklovatět šalotku, přidejte hrášek a krátce ho prohřejte. Po chvilce přilijte vývar. Přiveďte polévku k varu a nechte vařit asi 15 minut.
  2. Potom polévku rozmixujte na hladký krém, dochuťte solí, pepřem a zjemněte smetanou. Na talíři ji ozdobte kousky uzeného lososa.

 

Mohlo by vás zajímat

Název lososa obecného salmo salar je odvozen od slova „saltare“, tedy „skákati“.

Přestože je losos mořská ryba, odedávna patřil k oblíbeným českým rybám. K nám se dostával z moře po Labi a po menších tocích do vnitrozemí.

Oranžovočervenou barvu má na svědomí přítomnost barviva astaxanthiu a karotenu, které se do těla ryby dostává potravinovým řetězcem, například přes korýše nebo plankton. Na farmách se někdy k přibarvení masa přidávají do potravy barviva.

 

Dobrou chuť!

Vietnamská kuřecí polévka Pho Ga

Kuřecí polévka Pho je jednoduchý a sytý asijský pokrm, který v zimních měsících zahřeje a podpoří...

Vietnamská kuřecí polévka Pho Ga