gazpacho

Španělské gazpacho s bezlepkovým toastovým chlebem

Rychlé, zdravé a neuvěřitelně dobré – tak by se ve stručnosti dalo charakterizovat španělské gazpacho. Tato zeleninová polévka podávaná zastudena vás zasytí i osvěží. Vznikla údajně v Andalusii, třetím největším regionu Španělského království. Za to, že se stala populární v celém Španělsku a posléze i ve Středomoří, může Evženie de Montijo, manželka francouzského císaře Napoleona III., která si ji oblíbila pro její osvěžující chuť a dietetické účinky.

Základ gazpacha tvoří rozmixovaná směs rajčat, paprik, olivového oleje a vinného octa. V každém španělském městečku a vesnici pak mají navíc ještě vlastní speciální ingredienci – česnek, okurku, cibuli, bylinky – a také odlišný způsob podávání. Někde se gazpacho servíruje v miskách jako polévka, jinde jako studený předkrm na talíři, zahuštěný střídkou toastového chleba a ozdobený kousky nakrájené zeleniny. Přímo v Andalusii ho zase pijí jako koktejl ze sklenic. Je jen na vás, jaký způsob vám bude nejbližší, fantazii uplatněte i při zdobení polévky. Stačí použít lístky bazalky, gazpacho také můžete posypat cibulí, sušenou šunkou, natvrdo uvařeným vejcem, olivami nebo kyselými okurkami.

Bílý chléb se podává jako příloha, často se 1–2 krajíčky staršího pečiva přidávají do mixéru k zelenině. Není těžké si chléb připravit doma, máme pro vás recept v bezlepkové variantě.

 

Španělské gazpacho

Příprava: 20 minut

Pro 4–6 osob

Budete potřebovat:

  • 1,3 kg rajčat
  • 1 salátovou okurku
  • 1 kapii
  • 1 zelenou papriku
  • 1/2 bílé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1–2 lžičky hrubé mořské soli
  • 50 ml červeného nebo bílého vinného octa
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • několik snítek čerstvé bazalky na ozdobu
  • sušená šunka serrano nebo chorizo k podávání

Příprava:

  1. Rajčata nařízněte křížem, spařte, oloupejte a odstraňte jadérka, okurku také oloupejte a spolu s rajčaty nakrájejte na kousky.
  2. Papriku zbavte semínek (pokud máte dost času, můžete ji opéct či ogrilovat a také oloupat) a rovněž pokrájejte, cibuli a česnek nasekejte.
  3. Zeleninu nasypte do mixéru, přidejte olivový olej, špetku soli, vinný ocet. Vše dobře rozmixujte. Nakonec gazpacho zřeďte studenou vodou nebo rajským protlakem na požadované množství a nechte vychladit.
  4. Před podáváním polévku okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a ozdobte lístky bazalky.
  5. Sušenou šunku nebo chorizo nakrájejte na nudličky a servírujte ve zvláštní misce.

 

TIP

  • Na dochucení gazpacha můžete použít i mletý římský kmín či citronovou šťávu.
  • Pokud jste nestihli polévku vychladit, doplňte ji kostkami ledu.
  • Klíč k úspěchu se ukrývá v dobře vyzrálých rajčatech, z nedozrálých (jsou světlejší a na omak tvrdá) dobré gazpacho neuděláte.
  • Chcete ušetřit čas? Suroviny si pokrájejte den předem a v míse uložte do lednice. Druhý den stačí zeleninu rozmixovat a doladit chuť.

 

Bezlepkový toastový chléb

Příprava: 1 hodina a 30 minut

Pro 4–6 osob

Budete potřebovat:

  • 500 g bezlepkové mouky
  • 50 ml mléka
  • 450 ml vlažné vody
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce octa
  • 1 sáček sušených kvasnic

 Příprava:

  1. Všechny suroviny dejte do mísy a pomocí ručního mixéru důkladně promíchejte. Těsto nalijte do formy na biskupský chlebíček, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple vykynout (30–45 minut).
  2. Formu vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně 30 minut. Potom troubu vypněte a lehce pootevřete dvířka. Asi po 15 minutách chleba vyjměte a nechte vychladnout.

 

Mohlo by se vám hodit

Další známou variantou je bílé gazpacho, nebo-li ajo blanco malagueño, které se dělá z mandlí, chleba, česneku, octa a oleje.

Gazpacho manchego z kraje La Mancha se jí horké, mezi hlavní ingredience patří králičí maso, chléb a houby.

Pokud budete gazpacho jíst pravidelně, máte šanci zhubnout. Navíc prospějete svému zdraví díky velkému množství vlákniny obsažené v zelenině. Olivový olej zase pomůže při snižování hladiny škodlivého LDL cholesterolu.

 

Dobrou chuť!

Jahodové knedlíky z kynutého těsta

Jahodová sezona rozhodně nekončí v polovině července! Díky novým odrůdám stáleplodících jahodníků si toto oblíbené...

Jahodové knedlíky z kynutého těsta
Bezlepkové piškotové řezy s tvarohem

Bezlepkový piškot bývá docela rychlovka, ale někdy si můžeme trochu pohrát a vytvořit piškot vyššího “levelu“, jak říká mladá

Bezlepkové piškotové řezy s tvarohem