Francouzská cibulačka se sýrovými krutony

Když jednou uvaříte pravou francouzskou cibulačku, určitě nezůstane jen u jednoho ochutnání. Tato polévka vás totiž zaručeně chytí! Je opravdu skvělá, jinak by nepatřila mezi pokrmy, na nichž si labužníci pochutnávají už tisíce let.

Podle historických pramenů se cibulačka začala vařit už v době, kdy lidé již v 3. tisíciletí před n. l. začali cíleně pěstovat cibuli. Tato zelenina má původ ve střední Asii, zhruba na území dnešní Číny. Lidé rychle přišli na to, že jídlu dodá chuť a navíc dokáže i léčit. Znali ji ve starém Egyptě, vážili si jí i ve starověkém Řecku. Od středověku se potom používá ve všech evropských zemích.

Polévku z této lahodné zeleniny najdeme v různých obměnách ve většině národních kuchyní, ale jen Francouzům se ji podařilo posunout na úroveň vysoké gastronomie. Svou nynější podobu získala na přelomu 17. a 18. století. Tehdy se začal dělat karamelizovaný základ, hlavní nosník její výjimečné chuti. Pojďme si na cibulačce společně pochutnat – máme pro vás bezlepkový recept!

Francouzská cibulačka se sýrovými krutony

Příprava: 1 hodina a 30 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 500 g kuchyňské žluté cibule
  • 75 g másla
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce bezlepkové mouky
  • 1 l vývaru (ideálně domácího)
  • 1/2 lžíce bílého vinného octa
  • 100 ml suchého bílého vína
  • trochu soli a pepře
  • 1 bezlepkovou bagetu (nejlépe včerejší)
  • sýr – v původním receptu se používá Gruyére nebo Comté, my doporučujeme Ementaler Savoy

 

Příprava:

  1. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky nebo na velké kostky. V hrnci nechte rozpustit máslo. Na ně vhoďte cibuli a přidejte bobkový list (můžete přidat i bylinky, např. tymián). Cibuli za stálého míchání smažte asi 5 minut, dokud lehce nezměkne.
  2. Potom zmírněte plamen a velmi pomalu za občasného míchání cibuli dále restujte. Nespěchejte, cibule musí co nejdéle karamelizovat – alespoň hodinu – jen tak se totiž plně rozvine její chuť. Může se i lehce přichytit, ale ne připálit.
  3. Nyní nastává čas na deglazování. Do hrnce vlijte půl lžíce bílého vinného octa, kterým smyjete a rozpustíte chuť přichycené cibule. Přidejte 50 ml vína a míchejte, dokud se téměř neodpaří (vznikne vinná redukce). Zasypejte lžící bezlepkové mouky, promíchejte a minutu opékejte.
  4. Přilijte vývar a cibulačku ještě asi 20 minut vařte, chutě se spojí a příjemně rozvinou. Vyndejte bobkový list (případně další bylinky), vmíchejte zbylé víno (lze i bílé portské nebo cherry) a polévku už nevařte.
  5. Bagetu nakrájejte na 1,5 cm silné krajíčky a z jedné strany je pod horkým grilem opečte. Pak je obraťte, posypejte nastrouhaným sýrem a zapékejte pod grilem, dokud se sýr neroztaví a nezačne zlátnout.
  6. Položte je na cibulačku, kterou jste předtím nabrali do keramické misky a můžete podávat. Krutony můžete také nakrájet na větší kostky a posypat jimi povrch polévky.

 

Naše tipy

  • Zkuste polévku uvařit ze směsi cibulí – ke kuchyňské žluté přidejte sladší červenou a jemnou bílou.
  • Krájení cibule může být velmi nepříjemné, jestli si nechcete poplakat, využijte kuchyňský robot.
  • Pro pomalé karamelizování je ideální hrnec se silnějším dnem.
  • Domácí vývar si můžete připravit během karamelizování cibule. Stačí běžná kořenová zelenina, voda a kousek kuřecího nebo hovězího masa, ideálně s kostí.

Mohlo by vás zajímat

Cibule je z botanického hlediska vlastně česnek (rod Allium), existuje několik základních druhů: žlutá, červená, bílá, šalotka a jarní cibulka. Má mnoho léčivých účinků a řadu z nich si dokáže uchovat i po tepelném zpracování.

Osvědčená je cibulová šťáva s medem, která se se podává při kašli a nachlazení. Stačí cibuli nakrájet na kolečka, vložit do sklenice a zakapat medem. Za chvíli pustí šťávu, ta se jí po lžičkách 3x denně. Podobně působí i odvar – cibulový čaj.

 

Dobrou chuť!

Bezlepkový borůvkový moučník

Nastal čas borůvek, takže určitě přijde vhod nějaký ten moučník s tímto velmi zdravým ovocem. Recept je na dobrotu pečenou na m

Bezlepkový borůvkový moučník
Kaštanovo-čokoládové brownie bez lepku

Což takhle čokoládové brownies? Navíc s kaštanovou příchutí. Kaštanové pyré je sice spíše domovem maďarské nebo francouzské kuc

Kaštanovo-čokoládové brownie bez lepku