hruškový koláč

Koláč s hruškami ve smetanové peřince

Hrušky se na našem stole objevují už více než 3 000 let. Existuje neuvěřitelných 1500 odrůd, jejichž plody se liší tvarem, barvou, velikostí i chutí. Dělí se podle doby dozrávání na letní, podzimní a zimní. Letní jsou nejméně trvanlivé, zimní naopak vydrží nejdéle. Hlavním obdobím sklizně těchto sladkých malvic je konec léta a začátek podzimu, to znamená, že právě teď si jich můžeme dosyta užít. Děti hrušky milují pro jejich sladkou šťavnatou chuť, proto by doma na míse s ovocem neměly chybět.

Co se skrývá pod slupkou

Hrušky z velké části obsahují vodu – dokonce více než 80 %. Díky vodě se živiny  rychle dostávají do střev, voda má také čisticí funkci, odstraňuje zácpu a další zažívací potíže. Kromě toho hrušky obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitamin C, B, kyselinu listovou, zinek, železo, měď, vápník, draslík a jód. Všechny tyto látky se nacházejí ve sladěné rovnováze, takže je organizmus dokáže optimálně zužitkovat.

Odvar z hrušek nebo hruškových křížal se podával při horečkách a zimnicích. Hrušky mají schopnost snižovat krevní tlak, podporují fungování ledvin, vylučování kyseliny močové a jiných látek, včetně těžkých kovů, jako je olovo, rtuť nebo kadmium. Hrušky jsou známé vysokým obsahem sacharidů, a protože převládá fruktóza, dobře je snášejí i diabetici.

Hrušky na našem stole

V kuchyni mají široké uplatnění, připravují se z nich džusy, kompoty, povidla, dezerty, ovocné saláty, suší se. Při nákupu dejte přednost raději tuzemským než dováženým. Hrušky totiž nevydrží dlouhé skladování, proto se plody určené na export ošetřují prostředky proti plísním a leští se voskem.

Koláč s hruškami

Příprava: 1 hodina

Pro 6 osob

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 200 g bezlepkové hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vejce
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru krupice

Náplň:

 

Příprava:

  1. Na vál prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte vejce, rozpuštěné, ale už zchladlé máslo a krupicový cukr.
  2. Ze surovin rukama propracujte těsto, vyválejte placku a dejte ji do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Těsto je hutné, pokud se bude drolit a nepůjde vyválet, do formy ho namačkejte.
  3. V misce smíchejte zakysanou smetanu, šlehačku, vanilkový pudink, vejce a cukr. Směs nalijte na koláč a rozetřete.
  4. Hrušky oloupejte, rozdělte na poloviny, odstraňte jádřince a nakrájejte na asi 0,5 cm silné plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly,
    a vyrovnejte na koláč. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.
  5. Po upečení potřete moučník marmeládou, v kombinaci se smetanovou náplní mu dodá jemně pikantní příchuť.

 

Náš tip

  • Hrušky v průběhu pečení pustí šťávu. Když je posypete cukrem smíchaným s mletou skořicí nebo kardamomem, utvoří se na koláči křupavá sladká krustička.
  • Dezert je stejně dobrý i s broskvemi, jablky nebo švestkami.

 

Mohlo by se vám hodit

Hrušky se dobře vyjímají i ve společnosti čokolády, vína či medu. Jsou skvělé i jako základ slaného pohoštění. Dají se výtečně kombinovat se sýry, jako například s ricottou, nivou či hermelínem. Zralé sladké máslovky můžete  naplnit vyšlehaným tvarohem ochuceným pepřem a promíchaným s nasekanými vlašskými ořechy.

 

Dobrou chuť!

Bezlepkové škvarkové pagáčky

Recepty na sladké jsme tu měli už mnohokrát, takže pro změnu si život trochu osolme. Což takhle bezlepkové škvarkové pagáčky? N

Bezlepkové škvarkové pagáčky
Vyzkoušejte bezlepkovu roládu

Pokud budete mít dvě hodiny času, můžete zkusit jen trochu náročnější pečení, například bezlepkovou roládu.

Vyzkoušejte bezlepkovu roládu
Strašidýlka z kukuřičné mouky

Možná vás to překvapí, ale americký svátek duchů, halloween, se úzce pojí k našemu Svátku všech svatých...

Strašidýlka z kukuřičné mouky