brambory-hassel

Brambory Hasselback

Vařené, pečené, šťouchané, smažené, grilované, vyšlehané na kaši nebo plněné libovolnou nádivkou, naslano, nasladko a ve všech případech za pár korun, to vše jsou brambory, jedna z nejběžnější a nejlevnějších surovin v kuchyni. Zvláště pro celiaky mají brambory velký význam. Jsou bezlepkové a díky obsahu přírodních sedativ zklidňují žaludek a střeva. Pomáhají při zvýšené kyselosti žaludku, gastritidě, žaludečních vředech, při trávicích problémech a obtížích obecně.

Snadné a dobré

Dnes jsme pro vás vybrali jeden povedený bramborový recept ze Švédska. Takto upravené brambory se poprvé podávaly v restauraci Hasselbacken ve Stockholmu v roce 1940. Nesmírně jednoduché, ale přitom skvělé a krásně vypadající jídlo hosty nadchlo a získalo si mnoho příznivců po celém světě. Pokud jste je doma ještě nezkusili, musíte to určitě napravit. Blýskněte se před hosty, připravte si brambory do pekáčku už ráno a večer pouze stačí zapnout troubu. Jak si tyto lahodné brambůrky doladíte a dochutíte, závisí jen na vás, hodí se k nim prakticky vše – bylinky, různé druhy sýra, pikantní klobásky nebo zakysaná smetana.

Pečené brambory Hasselback

Příprava: 1 hodina

Pro 3 osoby

Budete potřebovat:

  • 6 středně velkých brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • trochu soli
  • 150 g anglické slaniny nebo pršutu (nejlépe poctivá selská slanina)
  • 1 jarní cibulku
  • 1 hustý smetanový jogurt
  • čerstvě mletý pepř podle chuti

 

Příprava:

  1. Brambory důkladně opláchněte a vydrhněte kartáčkem.
  2. Opatrně je nařízněte na tenké plátky (zhruba po 3 mm), ale nekrájejte až do konce, musí držet pohromadě. Dejte je na připravený pekáč vymazaný máslem nebo na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Do misky prolisujte česnek a rozmíchejte ho s rozpuštěným máslem a trochou soli. Pomocí mašlovačky směs rozetřete mezi plátky brambor. Zbylou směsí brambory potřete shora.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte, dokud nebudou křupavé na povrchu a měkké uprostřed, potrvá to asi 1 hodinu. Na první půlhodinu můžete pekáč přikrýt alobalem.
  5. Mezitím na pánvi orestujte nakrájenou slaninu dokřupava a poté ji přendejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
  6. Nakrájejte si jarní cibulku a rozšlehejte jogurt s trochou čerstvě mletého pepře. Brambory vyndejte z trouby, přelijte je jogurtem a posypejte osmaženou slaninou a nakrájenou cibulkou.

 

Náš tip

  • Abyste bramboru úplně neprokrojili, obložte ji z obou stran dřevěnými jehlami na špízy (nebo čínskými hůlkami). Nůž se o ně včas zarazí.
  • Další variantou je náplň ze sýra: do mezer mezi plátky vložte kousky sýra, zbylý sýr nastrouhejte a brambory jím posypejte, stejně tak i křupavou slaninou. Vraťte do trouby a pečte 5 –10 minut, dokud se sýr nerozpustí.

 

Mohlo by vás zajímat

Většina minerálů a stopových prvků je u bramborových hlíz uložena těsně pod vrchní vrstvou slupky. Na loupání se tedy více hodí škrabka, protože silná slupka odkrojená nožem znamená i ztrátu zdraví prospěšných látek. Rané a chemicky neošetřené brambory loupat nemusíte.

 

Dobrou chuť!

Pohankový kváskový chléb

Jak na pohankový kváskový chléb. Samotná pekařská příprava nezabere moc času, ale celkově s kynutím počítejte více než 13 hodi

Pohankový kváskový chléb